Mainos

Valtionvelka nousee ensi vuonna 111 miljardiin euroon – budjettiehdotus on 400 miljoonaa tämän vuoden budjettia pienempi

39:00

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen loppusumma on 55,4 miljardia euroa.

Se on vajaat 400 miljoonaa euroa vähemmän kuin tälle vuodelle on budjetoitu.

VM:n budjettiehdotus on 3,4 mrd. euroa alijäämäinen, mikä on tätä vuotta vähemmän. Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 111 miljardiin euroon. Hallituksen tavoite velkaantumisen päättämisestä ei Orpon mukaan onnistu, vaan sen eteen on tehtävä töitä niin tällä kuin seuraavallakin hallituksella.

Valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan yksityinen kulutus on vahvistunut.

– Mutta ennustamme, että ensi ja tulevina vuosina palkansaajien ostovoima ei merkittävästi kasva.

Ostovoiman hidas kasvu liittyy tavoitelluun palkkamalttiin, jota Orpo yhä peräänkuuluttaa. Hänen toteaa, että nyt on kannustettava osaamiseen ja uudistuksiin niin taloudessa kuin työmarkkinoilla.

Työllisyydelle paremmat näkymät

Orpon mukaan myös työllisyyden osalta on paremmat näkymät.

– Se paranee nyt, hän totesi työllisyystilanteesta.

Vaikka suunta on oikea, vaati työllisyyden kehittyminen hänen mukaansa yhä huomiota ja toimenpiteitä. Hallituksen asettamaan työllisyysastetavoitteeseen ei vielä päästä. Orpo kuvailee sitä hallituksen tärkeimmäksi tavoitteeksi, sillä se tukee muitakin hallituksen tavoitteita talouden osalta.

Orpon mukaan henkilökohtainen kohtaaminen työllisyyspalveluissa on osoittanut voimansa ja toimivuutensa, ja siihen panostetaan jatkossa lisää. Kyseessä ovat työttömän velvoitetut tapaamiset työvoimapalveluiden kanssa työpaikan löytämiseksi.

Turvallisuusviranomaisille resursseja

Orpo nosti esille turvallisuusteemat, sillä turvallisuusviranomaisten resurssit turvataan. Orpo puhui näitä valintoja selvinä "tässä maailman ajassa". Poliisien määrä tullaan vakiinnuttamaan, Puolutustusvoimien menoja korotetaan ja Rajavartiolaitoksen resursseja vahvistetaan.

Samalla myös oikeuslaitoksen resursseja vahvistetaan, jotta turvapaikkapäätökset saataisiin tehtyä nopeammin. Maahanmuuton kustannukset on mitoitettu sen mukaan, että Suomeen tulee ensi vuonna 7000 uutta turvapaikanhakijaa, kuten aiemmin on arvioitu.

Isot väylärahat etelään

Perusväylänpitoon valtiovarainministeriö antaisi 1,4 miljardia euroa. Ensi vuonna käynnistettäviä uusia väylähankkeita ovat Kehä I Espoon Laajalahden kohdalla, Vuosaaren meriväylä ja Länsimetron jatkeen liikennejärjestelyt.

Rahaa kuluu ensi vuonna myös sote- ja maakuntauudistuksen käynnistelyyn. Uudistuksen valmisteluun ehdotetaan 166 miljoonan euron määrärahaa. Se kuluu maakuntien hallinnon käynnistämiseen, palvelukeskusten perustamiseen ja ICT-muutoksiin.

Sote-valinnanvapauskokeilut ovat saamassa ensi vuodella 100 miljoonaa euroa määrärahaa. Sote- ja maakuntauudistuksen aikataulumuutos siirtää valmistelurahoja tuleville vuosille.

Valtiovarainministeriön ehdotus talousarvioksi julkaistaan huomenna. Valtiovarainministeriö neuvottelee muiden ministeriöiden kanssa talousarviosta 16.–17. elokuuta. Varsinaiset budjettineuvottelut eli budjettiriihi on elokuun lopussa 30.–31. elokuuta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.