Valtioneuvoston istunnossa yllätys: Koronapassia ei voi jättää käyttöön matalan riskin tapahtumiin

Suomessa otettiin laajasti käyttöön tiukkoja koronarajoituksia 2:38
Seitsemän uutiset: Suomessa otettiin laajasti käyttöön tiukkoja koronarajoituksia.

Hallituksen oli tarkoitus tehdä tänään päätös koronapassin käytön väliaikaisesta keskeyttämisestä niin, että matalan riskin tilaisuuksissa se olisi edelleen ollut käytössä vapauttamaan rajoituksista. Eri tilaisuuksien riskiluokitus perustuu THL:n arvioon.

Tällaista päätöstä ei kuitenkaan voitu tänään tehdä valtioneuvoston istunnossa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo Helsingin Sanomille, että asia poistettiin listalta hänen pyynnöstään, koska asiassa oli vielä avoimia oikeudellisia kysymyksiä.

MTV Uutisille kerrotaan, että yllätyksen aiheutti oikeuskanslerin tänään muuttunut kanta siihen, voiko koronapassin hyllyttää osittain hallituksen kaavailemalla tavalla.

Hallitus joutui toisessa valtioneuvoston istunnossa päättämään siten, että koronapassilla ei voi vapautua rajoituksista edes matalan riskin tilaisuuksissa. Hallitus etsii keinoja korjata tilanne haluamakseen.

Asialla ei välttämättä ole käytännön merkitystä, sillä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla aluehallintovirasto on kieltänyt pääosin kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet 17.1. saakka. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt ohjeistanut aluehallintovirastoja tarkastelemaan omien toimialueidensa yleisötilaisuuksiin ja asiakastiloihin kohdistuvia rajoituksia erityisesti matalan riskin tilaisuuksien kohdalla. Matalan riskin paikkoja ovat THL:n riskiluokituksen mukaan esimerkiksi museot ja kulttuuritapahtumat, joissa on määritellyt istumapaikat.

Tänään tehdyllä päätöksellä torstaista lähtien koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Päätös on voimassa kolmen viikon ajan 20. tammikuuta asti.

Rajoitus koskee leviämisalueen tunnusmerkit täyttäviä sairaanhoitopiirien alueita sekä kaikkia yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja, joihin kohdistuu voimassa olevia rajoituksia. Alueelliset viranomaiset puolestaan päättävät, millaisia rajoituksia alueilla on käytössä. Ravintolarajoituksista päättää kuitenkin hallitus.

Uusista koronarajoituksista kerrottiin tarkemmin 22. joulukuuta, jolloin avattiin tarkemmin, mihin tilaisuuksiin koronapassilla ei pääsisi. Nyt passi ollaan kieltämässä myös matalan riskin tapahtumista.

Tällaisia ovat uudet tiukat koronarajoitukset – näihin kaikkiin paikkoihin ei enää pääse koronapassilla 4:43

Lue myös:

    Uusimmat