Valtion perustaminen on yllättävän helppoa! Tässä muutama esimerkki

Mikrovaltiot ovat yksityisten ihmisten perustamia yhteisöjä, jotka toimivat periaatteessa kuin valtiot, mutta niitä ei ole tunnustettu virallisiksi valtioiksi.

Nova Roma

Nova Roma on vuonna 1998 perustettu kansainvälinen valtio, ja se vaalii muinaisen suurvallan perintöä. Mikrovaltion missiona on tuoda takaisin suur-Rooman kultaiset ajat, ei kuitenkaan miekoin ja armeijoin, vaan tiedon ja kulttuurin levittämisen keinoin. Sen hallitsijoita ovat konsulit Marcus Moravius Piscinus ja Titus Iulius Sabinus.

Vuonna 2005 mikrovaltiolla oli vajaat 2500 jäsentä, joista noin 1500 varsinaisia kansalaisia, eli veronmaksajia. Kaikilla kansalaisilla on roomalaiset nimet kuten Gaius Pompenius Marcellus tai Titius Flavius Severus. Valtion valuutta on Sestertius, mutta veronmaksuun kelpaa vain perinteinen dollari.

Kuten muinaisella Roomalla, myös Nova Romalla on provinsseja. Euroopassa niitä on yksitoista. Thule-nimiseen provinssiin kuuluvat Saksa, Ruotsi, Norja, Islanti ja Suomi!

Nova Romaan voi matkustaa vain virtuaalisesti, koska valtio on olemassa vain internetissä. Arkisemmin määriteltynä Nova Roma on vanhaa kulttuuriperintöä vaalivien ihmisten kansainvälinen yhteisö.

Sealand – Mereltä vapaus

Sealand sen sijaan on olemassa fyysisesti. Se nököttää vanhalla ilmatorjuntatykin jalustalla Englannin rannikkovesillä. Sen perusti Paddy Roy Bates vuonna 1967 ei kenenkään vesille noin kuuden mailin päähän Britannian itärannikosta. Bates perusti valtion oman piraattiradioasemansa tukikohdaksi.

Sittemmin Britannia on laajentanut vesialuettaan kattamaan myös Sealandin. Mikrovaltio ajaa kuitenkin edelleen omaa itsenäisyyttään, jota ei ole yksikään YK:n jäsenvaltiosta tunnustanut.

Valtion pinta-ala on 550 neliömetriä, ja asukkaita siellä on alle kymmenen. Sealandia hallitsevat ruhtinas Roy Bates ja ruhtinatar Joan Bates. Facebookissa Sealandilla on tuhansia faneja.

Sealandin sijainti lainsäädännöllisesti hämärällä alueella on saanut liikkeelle myös erinäisiä yrittäjiä. Maailman suurin BitTorrent-sivusto The Pirate Bay yritti vuoden 2007 alussa ostaa Sealandin omaksi valtiokseen tarjoamalla siitä 750 miljoonaa. Nykyiset omistajat kieltäytyivät tarjouksesta, koska The Pirate Bayn toiminta ei ole laillista. Sealandin elinkeino on ainakin turistikrääsän myyminen internetissä.

Sealandissa ei ole kuitenkaan mahdollisuutta vierailla, koska vuonna 2002 vierailijodien viisumit poistettiin. Sen motto on Mereltä vapaus.

Ladonia julisti sodan USA:lle

Kullabergin niemimaalla eteläisessä Ruotsissa sijaitsee valtio nimeltä Ladonia, Ruotsalainen taiteilija Lars Vilks suivaantui paikallisviranomaisten toimintaan vuonna 1996 ja perusti Skåneen oman valtion. Protestin syynä oli se, etteivät viranomaiset ymmärtäneet Vilksin taideteoksia, jotka hän oli pystyttänyt luonnonsuojelualueelle, vaan ne määrättiin purettaviksi.

Pieni, mutta erittäin ärhäkkä minivaltio on julistanut sodan Yhdysvalloille, Ruotsille ja San Marinolle. Selvää ei ole miksi, mutta suuremmat valtiot eivät ole Ladonian uhitteluista olleet moksiskaan.

Vuonna 2002 noin 4 000 pakistanilaista sen sijaan haki Ladoniasta turvapaikkaa. Yhdellekään sitä ei annettu.

Myöskään Ladonian asukkaat eivät asu maassaan, vaan heitä kuvaillaan nomadeiksi, jotka käyvät säännöllisin välein pääkapungissa nimeltä Nimis and Arxs. Kaupunki on saanut nimensä Vilksin kiistellyistä taideteoksista. Ladonia julkaisee omaa lehteä, jossa se on ilmoittanut aikeekseen valloittaa koko Euroopan.

Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands

Usein mikrovaltioita perustetaan, jos jokin kansanryhmä on tyytymätön virallisen valtion toimintaan. Joukko australialaisia seksuaalivähemmistöjen edustajia perusti vuonna 2004 oman valtion Australian pohjoisrannikolla sijaitsevalle asumattomalle saarelle. Merkiksi siitä he pystyttivät saarelle sateenkarilipun.

Tämä oli kannanotto Australialle, joka kielsi samaa sukupuolta olevien avioliitot. Valtion päämieheksi valittiin Keisari Dale I, aka Dale Parker Anderson.

Vuonna 2005 australialaisten johtama kuningaskunta ajautui kiistoihin amerikkalaisten ja saksalaisten homo-ja lesboyhteisöjen kanssa.Kaikki osapuolet ajavat homojen ja lesbojen itsemääräämisoikeutta, mutta kiistan aiheeksi nousi ilmeisesti se, kuka on seksuaalivähemmistöjen vapautusliikkeen legitiimi johtaja.

Onpa maailman mikrovaltioista julkaistu myös oma matkaopaskin. Sellaisen julkaisi Lonely Planet vuonna 2006. Sen tietojen paikkansa pitävyyttä ei kuitenkaan voi taata, koska varsinkin internetissä mikrovaltioita syntyy ja kuolee kuin sieniä syyssäässä.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lähde: http://fi.micronations.wikia.com/

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja