Nämä lomakohteiden hyönteiset ovat hengenvaarallisia

Lentävistä ötököistä ja punkeista voi saada tartuntoja kaukomailla. Professori Olli Vapalahti kertoo, mitä tauteja suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa liikkuu.

– Malaria- ja dengue-kuume ovat tyypillisimpiä ja hengenvaarallisiakin hyttysten ulkomailla levittämiä tauteja. Kaukoidässä törmää myös Japanin aivokuumeeseen ja Afrikassa ja Etelä-Amerikassa keltakuumeeseen, Olli Vapalahti sanoo.

Malariaan voi ottaa estolääkityksen ja Japanin aivokuumeeseen sekä keltakuumeeseen rokotuksen, mutta dengue-virukseen ei ole saatavilla lääkettä tai rokotetta.

Punkki voi purra ulkomaillakin

Hieman harvinaisempia tauteja levittävät punkit ja hietakärpäset.

– Punkin puremasta voi Etelä-Afrikassa saada riketsia-infektion. Siinä puremakohtaan tulee haavauma, mitä seuraa kuumetauti. Safarimatkaajien keskuudessa tämä on tyypillinen ongelma, mutta antibiooteilla hoidettavissa.

Hietakärpäset puolestaan levittävät aivokalvontulehdusta aiheuttavaa virusta sekä leishmania-alkueläintä. Hoitamattomana jälkimmäinen voi olla vaarallinen.

– Yleensä potilaat kuitenkin selviävät taudin aiheuttamista iho-oireista, kuumeilusta, laihtumisesta ja ripulista lääkehoidolla, Vapalahti sanoo.

Piia Simola/Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja