Valtiolta vaaditaan rahaa katastrofaalisen hoitajapulan ratkaisemiseen – "Ei ole varaa katsoa, mihin tämä johtaa"

Kesän koronapiikin vuoksi jopa terveyskeskuksia on jouduttu sulkemaan – Sairaanhoitajaliitto:"Katastrofaalinen tilanne suoraan sanottuna" 3:12
Katso video: Kesän koronaepidemian yltymisen vuoksi jopa terveyskeskuksia on jouduttu sulkemaan – Sairaanhoitajaliitto: "Katastrofaalinen tilanne suoraan sanottuna".

Valtion on osallistuttava rahallisesti hoitajapulan ratkaisemiseen, vaatii lähi- ja perushoitajaliitto Super.

Liiton puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaaminen on kuntien lisäksi valtion vastuulla.

Super huomauttaa, että hoitajapula heikentää palvelujen saatavuutta ja hoitajien jaksamista sekä koronakriisistä selviämistä.

– Valtion on kohdennettava rahaa hoitajapulan taltuttamiseen, Paavola jyrähtää liiton tiedotteessa.

– Valtio ja kunta ohjaavat, miten paljon työehtosopimusneuvotteluissa on neuvotteluvaraa tai otetaanko käyttöön kilpailukykysopimuksen kaltainen niin sanottu yhteiskuntasopimus. Siten myös hallitus istuu välillisesti neuvottelupöydissä, Paavola jatkaa.

Paavola toteaa, että hoitajapula on mennyt jo niin pahaksi, ettei sitä voi kohta enää ratkaista.

– Yhtälö, jossa henkilökunta joustaa ja joustaa, ei toimi äärimmäisyyksiin asti ja lakipiste on nyt saavutettu.

"Hoitajapulaan simppelit konstit"

Superin mukaan suurin ongelma on tutkinnon suorittaneen hoitohenkilöstön puute.

Puheenjohtaja Paavolan mukaan tilanteeseen olisi pitänyt puuttua jo paljon aiemmin.

– Nyt kun hoitajavaje on totta ja pahenee, ei ole vara odotella ja katsoa mihin tämä johtaa. Hoitajapulaan on erittäin simppelit konstit, joista on kerrottu lukuisia kertoja: työnkuva, työmäärä ja palkka. Hoitajapulan korjaaminen on kiinni siitä, mihin yhteiskunnassa ja politiikassa halutaan panostaa, Paavola kommentoi tiedotteessa.

Sairaanhoitajaliitto puolestaan varoitti elokuussa, että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa pettää pahaksi yltyneen hoitajapulan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat