Henkilöstöpalvelu tarjosi hoitajille roimaa palkankorotusta – Tehyn mielestä palkkatalkoisiin tulisi lähteä valtion voimin: "Onko kuntien välillä oikeasti sovittu siitä, että palkoilla ei kilpailla?"

Korjaantuisiko hoitajapula rahalla? 4:27
Video: Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi uudistaisi hoitajien palkkauksen täysin. Hän ihmettelee, ovatko kunnat sopineet, ettei hoitajien palkoilla kilpailla.

Terveydenhuoltoalan sijaisten rekrytointiin erikoistunut henkilöstöpalvelu keräsi hakemusvyöryn tarjoamalla hoitajille huippupalkkaa. Suomen suurimman sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestön Tehyn mukaan yksittäinen ele ei pelasta hoitajia ahdingosta, vaan järeämpiä keinoja tarvitaan.

Deal Henkilöstöratkaisujen työpaikkailmoituksessa tarjottiin lähihoitajalle 20 euron tuntipalkkaa, jonka päälle maksetaan lomakorvaus ja TES-lisät.

Palkka on huomattavasti keskimääräistä lähihoitajan palkkaa korkeampi. Keskimääräinen palkka oli Tilastokeskuksen mukaan 2 627 euroa kuukaudessa vuonna 2020.

– Eihän tämä yllätyksenä ole tullut. Meillä on valtava hoitajapula ympäri Suomen. Tämä ratkaisu on ilahduttanut, että vihdoin on ymmärretty hoitajien arvo ja se myös näkyy palkkauksessa, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Yksittäiset tarjoukset eivät poista ongelmaa

Kirvesniemi muistuttaa että kyseessä on toistaiseksi tempaus, joka koskettaa muutamia henkilöitä.

– Tällä ei niitä juurisyitä hoideta pois. Meillä on valtava ongelma julkisen terveydenhuollon puolella ja myös yksityisellä puolella. Henkilöstö ei enää pysy alalla, koska palkkaus ja työolot eivät ole kunnossa. Sieltä täytyy lähteä ongelman hoitaminen.

Kirvesniemen mukaan Husin hoitajien palkkaneuvottelut ovat olleet vaikeita.

– Minusta tuntuu että hoitajien kohdalla normaali kysynnän ja tarjonnan laki palkkauksessa ei vain yksinkertaisesti toimi ja se herättää kysymyksen: onko kuntien välillä oikeasti sovittu siitä, että palkoilla ei kilpailla? Jos näin on, se on vaarallinen kehitys, koska hoitajapulaa eletään nyt.

"Tarvitaan iso palkkaremontti"

Kirvesniemen mukaan hoitajien palkkaus tulisi uudistaa totaalisesti.

– Tarvitaan ihan sellainen iso palkkaremontti. Meillä tulee huomenna voimaan uusi sotesopimus, joka koskee hoitajia. Siinä sopimuksessa ei vielä palkankorotuksia ole. Meillä on kuitenkin suuri toive siitä, että palkan ja työolojen korjaaminen saadaan käyntiin.

Valtio tarvitaan Kirvesniemen mielestä mukaan palkkatalkoisiin.

– Pelkästään työmarkkinapöydissä näin isoa ongelmaa ei ratkaista. Tämä on yhteiskunnallinen iso ongelma. Ja se edellyttää valtiovallan mukaantuloa rahoituksen muodossa.

Lue myös:

    Uusimmat