Sairaanhoitajaliitolta vakava varoitus: Hoitajapula yltynyt niin pahaksi, että koko terveydenhoitojärjestelmää uhkaa kaatuminen: "Katastrofaalinen tilanne"

Kesän koronapiikin vuoksi jopa terveyskeskuksia on jouduttu sulkemaan – Sairaanhoitajaliitto:"Katastrofaalinen tilanne suoraan sanottuna" 3:12
Katso video: Kesän koronaepidemian yltymisen vuoksi jopa terveyskeskuksia on jouduttu sulkemaan – Sairaanhoitajaliitto: "Katastrofaalinen tilanne suoraan sanottuna".

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on kesän jäljiltä äärimmäisessä paineessa, varoittaa Sairaanhoitajaliitto.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtelan mukaan uhka yhteiskunnallisesta katastrofista on tällä hetkellä todellinen.

Sairaanhoitojapulan takia terveyskeskuksia ja osastoja on jouduttu sulkemaan ympäri Suomen, hän kertoo. Hahtelan mukaan Suomessa ei ole jäljellä enää keskuksia, joissa olisi tarpeeksi sairaanhoitajia.

– Tämä kulunut kesä on ollut aika katastrofaalinen suoraan sanottuna. Meidän terveydenhuollossamme on todella iso pula sairaanhoitajista.

Kesän aikana sijaisia on ollut Hahtelan mukaan lähes mahdotonta saada, mikä näkyy hoitajien jaksamisessa.

– He ketkä jotka ovat työpaikoilla olleet, ovat todella uupuneita tällä hetkellä.

Tautitilanne ajanut hoitajat ahtaalle

Puheenjohtajan mielestä hoitajapula on saatava kuntoon välittömästi tai seuraukset ovat vakavat. Terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa jopa romuttua ja kaatua hoitajat edellä, hän varoittaa.

Koronatartuntojen lisäännyttyä hoitajien resursseja on siirretty entisestään rokotuksiin ja tartuntojen jäljityksiin. Se on heti pois muusta hoitotyöstä.

Pandemian takia hoitajia on soiteltu kesälomilta töihin, ja työntekijät ovat joutuneet tekemään ylitöitä sekä lisävuoroja.

Hahtelan mukaan hoitajapulan ratkaisemiseen on yksinkertaiset keinot: palkkaus ja työolot. Hahtela painottaa, että liian pienillä resursseilla kukaan ei jaksa tehdä töitä.

– Työoloilla tarkoitan lähinnä sitä, että resurssit kuntoon. Riittävästi ihmisiä, ja se saadaan palkkauksen kautta kyllä varmasti hoidettua. Sairaanhoitajat tarvitsevat sinne työkaveria, toista sairaanhoitaja jakamaan sitä työtä.

Lue myös:

    Uusimmat