Valtaosa Suomen tuontienergiasta tulee Venäjältä – riittääkö Suomessa sähköä, lämpöä ja polttoainetta, jos niiden tuonti Venäjältä katkeaa?

Valtaosa Suomen energiasta tulee Venäjältä – Riittääkö Suomessa sähköä, lämpöä ja polttoainetta, jos niiden tuonti Venäjältä katkeaa? 4:45

Energiasektori on toistuvasti jätetty pois Venäjän talouspakotteista, koska Eurooppa pelkää energian hinnan nousevan entisestään ja venäläinen kaasu lämmittää lähes koko Keski-Eurooppaa.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan Suomen sähkö- ja lämpöhuolto ei ole välittömässä vaarassa, vaikka energiantuonti Venäjältä jostain syystä kokonaan katkeaisi.

– Siitä ei tarvitse olla huolissaan, mutta ensi talven polttoainehankintaa pitäisi tehdä jo nyt.

Leskelän mukaan keskeisessä roolissa on venäläisen puun ja energiahakkeen korvaaminen kaukolämmityksen varmistamiseksi.

– Voimme tuottaa lisää kotimaista polttoainetta. Ennen kaikkea sitä tulisi nuorten metsien hoidosta, ensiharvennuksesta, meillä on aika paljon hakkuurästejä, joita vauhdittamalla voitaisiin saada kotimaista puuta enemmän liikkeelle.

– Huoltovarmuusmielessä myös turvetta olisi hyvä saada varastoon, että voimme selvitä kaikista tilanteista. Aika monella paikkakunnalla on varapolttoaineena fossiilisia tuontipolttoaineita, joita olisi hyvä korvata kotimaisilla, Leskelä jatkaa. 

Valtaosa tuontienergiasta tulee Venäjältä

Jukka Leskelän mukaan Suomen energiasta kaksi kolmasosaa on tuontienergiaa ja siitä 60 prosenttia tulee Venäjältä.

Valtaosa tuontienergiasta on raakaöljyä ja öljytuotteita, joita on Leskelän mukaan alettu jo hankkimaan muualta. Myös tuontisähköä voidaan korvata omalla tuotannolla ja hankkimalla sitä muualta. 

Suomessa maakaasun merkitys on pieni, hyvin harva koti lämpiää maakaasulla, eikä sitä käytetä yleisesti ruoanlaitossakaan. Teollisuudessa kaasua tarvitaan ja siellä sen korvaaminen voi tuottaa hankaluuksia.

Leskelän mukaan siitä ei tarvitse huolestua, että Suomi ei voisi tuottaa tarvitsemaansa sähköä tai lämpöä tai että maasta loppuisi polttoaineet.

– Sen sijaan olen huolissani siitä, että energianhinnat ovat jo nyt aika korkealla ja kun tarjontaa poistuu, niin hinnatovat omiaan nousemaan.

Kello 16.30 täsmennetty Leskelän kommenttia, että kyseessä on 60 prosenttia tuontienergiasta, eikä koko energiasta. 

Lue myös:

    Uusimmat