Kotitalouksien sähköjä voidaan joutua katkomaan ensi talvena energiapulan vuoksi – "Suomi on aikamoisessa energiakriisissä"

Talvella saatetaan joutua katkomaan sähköja kotitalouksilta – energiakriisi voi uhata myös Suomea 5:15

Suomessa varaudutaan rajoittamaan kotitalouksien sähkönkulutusta ensi talvena, kertoo Energiateollisuus.

Saksaa uhkaa yhä paheneva energiakriisi Venäjän rajoittaessa kaasuntuloa Eurooppaan.

Venäjän maasusta riippuvaisessa Saksassa pelätään, että Venäjä ei avaa kaasuhanaa enää lainkaan tänään alkaneen Nord Stream 1 -kaasuputken huoltokatkon jälkeen.

Saksan energiakriisi heijastuu myös Suomeen.

Ensi talvena luvassa voi olla jopa pula energiasta, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Kyllä koko Eurooppa - Suomi mukaan lukien - on aikamoisessa energiakriisissä. Kriittisimmät energialajit ovat sähkö ja maakaasu. Jos tulee uusia ikäviä yllätyksiä, niin voi olla, että ensi talvena energian hinta nousee hyvin korkeaksi ja energiaa ei riitä kaikille.

Suomi ei ole Saksan tavoin riippuvainen maakaasusta. Kaasua käyttää enimmäkseen teollisuus, joka suurelta osin pystyy korvaamaan maakaasun muilla energianlähteillä. 

Venäjän kaasuhanan sulkeutuminen kokonaan nostaisi kuitenkin välillisesti etenkin sähkön hintaa Suomessa.

Leskelän mukaan Suomessa varaudutaan nyt siihen, että ensi talvena suomalaisten sähkönkulutusta joudutaan säännöstelemään. 

– Meillä on erilaisia varautumisjärjestelmiä, joita parhaillaan harjoitellaan ja kehitetään huoltovarmuusorganisaatioissa. Sähkön osalta varautumisjärjestelmä on moniportainen, ensin lisäresursseja hankitaan ja käytetään. Mutta jos ei sekään riitä, viimeinen varautumisen muoto olisivat kiertävät sähkökatkot kansalaisille.

Leskelän mukaan sähköt katkottaisiin kotitalouksilta esimerkiksi kahdeksi tunniksi kerrallaan niin, etteivät jääkaappi tai pakastin ehdi sulaa katkon aikana.

Sähkökatkokset olisivat poikkeuksellinen toimenpide

Varautuminen johtuu Saksan energiakriisiä laajemmin tilanteesta, jossa energiantulo Venäjältä on loppunut Ukrainan sodan jälkeen.

Sähkönkulutuksen säännöstelyyn sähkökatkoilla ei Leskelän mukaan ole aiemmin jouduttu turvautumaan Suomessa, mutta varautumisjärjestelmää on ylläpidetty vuosikymmenien ajan.

Leskelän mukaan sähkökatkokset ensi talvena eivät ole todennäköisiä, mutta mahdollisia.

– Pidän sitä mahdollisena, ja toivon todellakin, että me kaikki osaamme toimia niin, että energia riittäisi.

Leskelän mukaan kotitalouksien olisikin syytä toimia itse energian säästämiseksi.

– Varmasti syksyllä tulemme näkemään paljon erilaista energianeuvontaa ja -kampanjoita, joissa suomalaisia kehotetaan säästäväisyyteen energiankäytössä. Jos toimimme yhdessä, sillä on aika iso merkitys siihen, että emme joudu ikävämpiin ratkaisuihin.

Leskelän mukaan kotitaloudet voivat säästää sähköä esimerkiksi laskemalla huonelämpötilaa sähkölämmitteisessä asunnossa tai vähentämällä saunomista sähkösaunassa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat