Valtaosa bakteereista ei kuole 40 asteen pesussa

Pesu alhaisessa lämpötilassa on hyväksi ympäristölle, mutta etenkään lasten tekstiilit eivät tule alhaisessa lämpötilassa puhtaiksi. Pahimmillaan niihin jää jopa ulostejäämiä.

Tuore tutkimus paljastaa, että pesu 40 asteessa ei tapa suurinta osaa bakteereista. Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan bakteereiden määrä oli vähentynyt pesussa vain 14 prosentilla. Yli sadan lastenvaatteen ja -lakanan pesutuloksia tutkiessaan mikrobiologit huomasivat myös, että yksi neljästä tuotteesta sisälsi 40 asteen pesun jälkeen ulostejäämiä.

Tutkijat selvittivät bakteerien määriä vanhempien tuomista lasten vaatteista, lakanoista ja leluista. Kävi ilmi, että pesukoneessa käyneissä pehmoleluissa oli eniten bakteereja, jotka voi yhdistää ulosteeseen. Taaperoiden alusvaatteissa oli taas kirjavin määrä erilaisia bakteereja pesemisestä huolimatta. Tutkimus myös osoitti, että vauvojen bodeissa ja lasten t-paidoissa hautuu paljon bakteereja, kun taas tyynyliinat sekä taaperoiden housut ovat melko puhtaita 40-asteisen pesuohjelman jälkeen.

Bakteeripesäkkeiden TOP 10

1. Pehmolelut

2. Vauvan bodyt

3. Päiväkodissa pidettävät t-paidat

4. Urheiluhousut

5. Vauvan peitot ja harsot

6. Koulupaidat

7. Lakanat

8. Ruokalaput

9. Tyynyliinat

10. Taaperon housut

Puoliksi puhdas pyykki altistaa viruksille

Puhdas ulkonäkö ja tuoksu eivät takaa sitä, ettei tekstiilissä ole bakteereja. Monen terveyteen perehtyneen asiantuntijan mukaan tuoreen pesututkimuksen tulokset ovatkin arvattavia.

– Ihmiset ajattelevat helposti, että likaisten vaatteiden laittaminen pesukoneeseen tappaa kaikki bakteerit. Näin ei kuitenkaan ole. Viime vuosien tutkimusten mukaan nykyaikaiset pesutavat voivat luoda ihanteellisen kasvualustan bakteereille, terveysasiantuntija Lisa Ackerley sanoo.

Ackerleyn mukaan alhainen pesulämpötila on hyvä ympäristölle, mutta ei välttämättä terveydelle. Bakteerit ja virukset, kuten influenssa ja kolibakteeri voivat selvitä alle 60 asteen pesussa, mikä lisää sairastumisriskiä. Etenkin syys- ja talvikuukausina pyykin kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei edistä ainakaan omassa kodissaan tautien leviämistä.

Bakteerit siirtyvät pesusta toiseen

Pesukoneessa kannattaa käyttää kerran kuussa 90 asteen pesuohjelmaa. Tutkimus osoittaa, että bakteerit pystyvät siirtymään pesusta toiseen ja esimerkiksi keittiöliinat voivat saada osansa edellisessä pesussa olleiden alusvaatteiden bakteereista, jos itse konetta ei puhdista tarpeeksi usein.

Tutkijat suosittelevatkin pesemään lakanat ja alusvaatteet erillään käsi- ja keittiöpyyhkeistä. Pesukoneen luukku kannattaa myös jättää auki käytön jälkeen ja huolehtia koneen muiden osien, kuten tiivisteiden puhtaudesta.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja