Valtamerten pintalämpötila nyt ennätyskorkea – näin ilmastonmuutos vaikuttaa Itämereen

Valtamerten merenpinnan päivittäinen keskilämpötila nousi viime viikolla 20,96 asteeseen, kertoo ympäristöjärjestö WWF Suomi. Lämpötila on korkeampi kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa.

Euroopan unionin ympäristötiedon palveluverkoston Copernicuksen mukaan merenpinnan lämpötila on selvästi korkeampi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.  Kesäkuu oli maapallon mittaushistorian kuumin kuukausi.

Kesän aikana käynnistynyt El Nino -sääilmiö voimistaa merivesien lämpenemistä, kertoo WWF. El Nino on kahden–seitsemän vuoden välein toistuva, Tyynenmeren merivirtoja muuttava ja säähän vaikuttava ilmiö.

Itämeri lämpenee muita meriä nopeammin

Matala Itämeri on erityisen altis ilmastonmuutoksen seurauksille, ja se lämpenee muita meriä nopeammin, WWF kertoo. Meriveden lämpeneminen kiihdyttää rehevöitymisen vaikutuksia, kuten sinilevien kasvua. Korkeat lämpötilat voivat vaikuttaa Itämerelle tärkeisiin lajeihin, kuten rakkohauruun ja meriajokkaaseen.

Jotkin Itämeren lajeista voivat myös hyötyä meriveden lämpenemisestä, mutta se voi myös lisätä vieraslajien asettumista Itämereen.

WWF:n mukaan tärkeimpiä keinoja hillitä ilmastonmuutosta ja ehkäistä samalla luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ovat muun muassa fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen, hiilinielujen vahvistaminen sekä kansainväliset sopimukset merialueiden ekosysteemien suojelemisesta.

Ilmasto lämpenee - näin se vaikuttaa Suomen vesistöihin 3:50
Ilmasto lämpenee - näin se vaikuttaa Suomen vesistöihin

Lue myös:

    Uusimmat