Greenpeace: Tuore ilmastoraportti on karu lunta, jäätä ja merta rakastaville suomalaisille: "Meidän on noustava puolustamaan arktisia alueita"

Tänään julkaistun IPCC:n ilmastoraportin mukaan meret ja jäätiköt kärsivät alati lämpenevästä ilmastosta monin eri tavoin. Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kososen mukaan raportti on karua luettavaa suomalaisille. 

– Raportti on karua luettavaa meille lunta, jäätä ja merta rakastaville suomalaisille. Siksi juuri meidän on nyt noustava puolustamaan arktisia alueita, lumisia talvia ja eläviä meriä osoittamalla, että fossiilisista polttoaineista on mahdollista päästä nopeasti eroon, sanoo Kosonen tiedotteessa.

Jäätiköiden ja merten tilanne huonontunut

IPCC-raportin mukaan jäätiköt ovat pienentyneet, lumen ja ikiroudan peittämät alueet ovat kutistuneet, valtameret ovat lämmenneet ja merenpinnan nousu on kiihtynyt viime vuosikymmeninä. 

Vain viikkoa ennen raportin julkaisua arktinen merijää on sulanut jälleen lähes ennätyspieneksi.

Lue myös: 

Ilmaston lämpenemisen vaikutukset näkyvät arktisilla alueilla. Raportin mukaan jo tapahtuneet muutokset ovat heikentäneet ruokaturvaa useilla arktisilla alueilla.

Muutokset ovat vaikuttaneet myös veden määrään ja laatuun sekä vaikuttaneet kielteisesti alueen asukkaiden terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin.

Suomi mukana merien suojelussa

Raportti käsittelee myös ratkaisuja, joiden avulla ilmaston lämpenemisestä aiheutuvia ongelmia voidaan hillitä. Raportin mukaan muutosten voimakkuus riippuu siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasujen pitoisuudet kasvavat ilmakehässä. 

Greenpeacen meriasiantuntija Laura Mellerin mukaan vähintään kolmannes meristä pitäisi rauhoittaa suojelualueiksi, jotta merten elämä voi toipua ja sopeutua muutoksiin.

– Suomi on liittynyt tämän tavoitteen tukijoihin. Uusi YK:n mertensuojelusopimus pitää saada valmiiksi ensi vuonna, sillä se onnistuessaan tekee maailman merten suojelusta mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat