Helsinkiläisrannalla uimaveden lämpötila putosi yhdessä yössä 10 astetta – tästä dramaattinen pudotus johtuu

2:22
Uimaveden lämpötilassa dramaattinen romahdus – voiko vedessä uida? Näin rantapelastaja vastaa

Helsingin Aurinkolahden uimarannalla tapahtui äkillinen uimaveden lämpötilan romahdus.

Rannan rantapelastaja Laura Soini kertoo MTV Uutisille, että veden lämpötila tippui 23 asteesta 13 asteeseen yhdessä yössä.

– Tämä oli toissayön ihmeitä ja (veden lämpötila) laski 10 astetta. Tällainen on Aurinkolahdelle hyvin tyypillistä, käy ainakin pari kertaa kesässä. Täällä vaihtelut ovat aika rajuja, rantapelastaja Laura Soini kertoo.

– Kyllä siellä tarkenee uida. Nyt virkistää kunnolla, hän nauraa.

Tästä ilmiö johtuu

MTV Uutisten meteorologi Miina Mannisen mukaan uimavesien nopeassa viilentymisessä on kyse kumpuamisesta.

Kumpuamisessa lämmin pintavesi korvautuu kylmällä vedellä tuulen vaikutuksesta.

– Eilen luoteistuuli tuuli kohtisuoraan pois rannikolta, jolloin lämmin pintavesi korvautui kylmällä pohjavedellä, Manninen kertoo.

Mannisen mukaan vielä on epävarmaa, palaavatko järvihelteet enää Suomeen. Kuluva viikkokin on tuulinen, joten veden sekoittuminen jatkuu. Järvihelteellä pintaveden lämpötila nousee yli 25 asteen.


Kaikilla rannoilla ei yhtä kylmää

Kumpuaminen ei vaikuta kaikkiin rantoihin samalla tavalla. Esimerkiksi Helsingin rannikolla Hietaniemen uimarannalla pintavesi on ollut tänään yli 20 asteen, kertoo uimarantasensori-sivusto. Toisaalta Eiranrannassa, Pihjalasaaressa ja Lauttasaaressa vesi ei todellakaan ole lämmintä, sillä veden lämpötila vaihtelee 11,4 asteesta 15,2 asteen välillä.

Sisämaassa järvivedet ovat vielä lämpimiä. Ympäristö-sivuston mukaan eteläisessä Suomea sisävesien pintalämpötila vaihtelee tänään 19–24 asteen välillä. Pohjoisemmassa Suomea vedet ovat 17–20 asteisia. Ihan pohjoisessa veden lämpötila on alimmillaan 10 astetta.

Tyhjät päivät hyödyksi

Tuulisena tai kylmänä kesäpäivänä uimarannoilla ei parveile väkeä tavalliseen tapaan. Tuolloin rantavahdit eivät suinkaan vain loikoile vahtikopissaan, vaan he valmistautuvat kiireisempiin päiviin.

– Aika paljon harjoitellaan ja tehdään vedessä simuloituja (vaara)tilanteita. Siivoillaan varusteita ja käydään läpi ensiapuvälineitä, kertoo rantapelastaja Rebecca Overmyer.

MTV Uutiset seurasi rantapelastajien pelastusharjoitusta aiemmin tänään. Katso alla olevalta videolta, miten hukkuva ihminen pelastetaan.

5:47
Tällaista on rantapelastajan työ – näin hukkuva pelastetaan

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja