Mainos

Valtakunnansovittelija toivoo pakkolaille vaihtoehtoa: ”Ratkaisut syntyvät neuvottelemalla”

8:24

Valtakunnansovittelija Minna Helle toivoo, että pakkolakiesitykselle löytyy korvaava vaihtoehto. Vaihtoehto toisi hänen mukaansa paremman pohjan työmarkkinaneuvotteluille.

– Hirveän paljon aikaa tälle ei kuitenkaan juuri ole, hän kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä.

Hänen mukaansa näyttääkin sille, että yhteiskuntasopimuksen kariutumisen myötä työmarkkinajärjestöt ovat matkalla kohti liittokierrosta. Hän korostaakin, että Suomen vakavassa tilanteessa liittokierros on hoidettava hyvin. Hän toivookin, että työmarkkinajärjestöt pystyvät koordinoimaan esimerkiksi palkkaratkaisua.


Ratkaisut syntyvät parhaiten neuvottelemalla

Helle puhuu myös sopimiskulttuurin puolesta. Hänen mukaansa ratkaisut syntyvät parhaiten neuvottelemalla, eivät siten, että toinen selkä seinää vasten. Huomenta Suomen lähetyksessä hän esimerkiksi kertoo tukilakkojen vaikutuksesta neuvotteluihin.

Helle kuvailee käynnissä olevaa tilannetta isoksi myllerrykseksi, jossa kiristyvä kilpailu ja globalisaatio ovat haastaneet työmarkkinajärjestöjen muutoskyvyn. Nyt jokainen toimija hakee uudestaan omaa rooliaan.

Uudessa tilanteessa ongeliin joutuneen työmarkkinamallin uudistumisenkin tulisi hänestä kuitenkin syntyä sopimalla.

"Surullista, ettei yhteistä etua huomioida"

Tulevista neuvotteluista hän ennustaa vaikeita.

– Ollaan menossa kohti sellaista aikaa ja neuvotteluja, jossa työntekijät kovan paikan edessä. Meillä ollaan oltu niin hyvässä tilanteessa, ei sellaista historiaa, jossa työehtoja olisi huonoina aikoina jouduttu huonontamaan, hän kuvailee muuttunutta tilannetta.

Hän muistuttaakin, että isossa kuvassa palkansaajien ja työnantajien edut yhteisiä. Hänestä onkin todella surullista, että yhteistä etua ei huomioida.

Hän toivookin, että onnistuttaisiin rakentamaan sellainen tilanne, jossa sekä palkansaajatkin kokevat saavansa joustoista positiivisia vaikutuksia pitkällä aikavälillä.

– Sopiminen on yksinkertaista. Etsitään ratkaisuja, joista kumpikin hyötyy pitkällä aikavälillä. Löydetään pidemmän aikavälin yhteinen etu, hän kuvailee. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.