Työmarkkinajohtaja Minna Helle: Korona ja metsäteollisuuden esimerkki lisäävät painetta uudistaa sopimusjärjestelmää myös teknologiateollisuudessa

Koronakokemukset ja metsäteollisuuden esimerkki lisäävät painetta työehtosopimusjärjestelmän uudistamiseen myös teknologiateollisuudessa, totesi työmarkkinajohtaja Minna Helle MTV:n Uutisextrassa.

– On selvää, että jotakin on tehtävä toisin, totesi Helle.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle toivoi MTV:n Uutisextran haastattelussa, että alalle helmikuun alussa tulevasta kahden prosentin palkankorotuksesta voitaisiin paikallisesti sopien luopua tai sopia sen tilalle muita järjestelyjä.

Ennen koronaa tehty palkkaratkaisu on monille yrityksille nyt liian kallis. Helteen mukaan palkankorotukset olivat jo alun perin yläkantissa ja koronan tuoma talouden lasku teki niistä yrityksille taakan.

– Tässähän on nyt käynyt niin, että sopimukset tehtiin ennen koronaa, eikä meillä ollut tietoa sen seurauksista. Talouden pohja on pettänyt alta ja yritysten tilanne on erittäin huono - ei kaikkien, mutta todella monien - ja yritysten väliset erot ovat kasvaneet. Siitä huolimatta nämä ratkaisut, jotka tehtiin viime talvena elävät omaa elämäänsä ihan kuin maailmassa ei olisi tapahtunut mitään muutoksia, harmitteli Helle.

Sopimismalliin tarvitaan muutos

Karvaat korona-kokemukset ja metsäteollisuuden päätös luopua kokonaan valtakunnan tason sopimuksista, ovat Helteen mukaan lisänneet paineita sopimismuutoksiin myös teknologiateollisuudessa.

– Paineet uudistuksiin ovat kasvaneet todella kouriintuntuvasti teknologiateollisuuden toimialalla ja metsäteollisuuden päätös on osaltaan niitä myös lisännyt. On selvää, että jotakin pitää tehdä toisin, totesi Helle painokkaasti.

Kysymykseen tarvittavan muutoksen sisällöstä Helteellä ei vielä ollut vastausta.

Nyt teknologiateollisuus pyrkii turvautumaan nykyisissä sopimuksessa oleviin joustomahdollisuuksiin.

– Satsaamme siihen, että teknologiateollisuuden työpaikoilla pystytään tulevien viikkojen aikana tekemään paikallisia palkkaratkaisuja, jotka ovat sekä työnantajan että henkilöstön näkökulmasta hyviä. Sitten sen jälkeen on aika arvioida, että miten tässä onnistuttiin, kuvaili Helle.

Lisää yrityskohtaista sopimista

Teknologiateollisuudessa on jo nyt paljon paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Työmarkkinajohtaja Minna Helle haluaisi edelleen lisätä yrityskohtaisia ratkaisuja. Helle muistuttaa, että teknologiateollisuus kilpailee avoimilla kansainvälisillä markkinoilla

– Kaikkialla muuallakin yritykset ovat olleet henkitoreissaan ja ovat nälkäisiä saamaan uutta kasvua. Jotta tässä kilpailussa voi pärjätä täytyy pystyä tekemään  sellaisia ratkaisuja työpaikoilla, jotka auttavat juuri sen yrityksen pärjäämistä ja asiakashankintaa, mahdollistavat joustoja tilausten mukaan ja niin edelleen, kuvaili Helle.

– Ne paremmat ratkaisut syntyvät työpaikkatasolla, koska siellä puhutaan niistä oikeista ongelmista. Välillä näissä valtakunnan -tason pöydissä ollaan jossain ihan toisessa todellisuudessa, napautti Helle.

Teknologiateollisuuden seuraavat palkka- ja työehtoneuvottelut alkavat ensi vuoden lopulla. Silloin voidaan keskustella myös sopimisen uusista malleista, jos osapuolet niin haluavat.

Lue myös:

    Uusimmat