Valtakunnalliset rajoitukset ja epidemiavaiheet historiaan! Tällainen on Suomen uusi koronastrategia

Hallitus on julkaissut Suomen uuden koronastrategian. 

Strategian tavoitteena on avata yhteiskunta ja pitää se auki. Hallitus haluaa myös tukea epidemian jälkihoitoa, talouden kasvuedellytyksiä ja jälleenrakennusta.

Pääpisteenä strategiassa ovat rokotukset. Valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista aiotaan luopua, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat rokoteannokset.

Elo-syyskuun vaihteessa on arvioitu, että 12 vuotta täyttäneen väestön 80 prosentin rokotekattavuus voidaan saavuttaa lokakuun puoleen väliin mennessä.

Uudistetun hybridistrategian toimeenpano alkaa kuitenkin asteittain jo ennen rajaa.

Hyvästit alueellisille epidemiavaiheille

Alueellisista epidemiavaiheista sekä niihin liitetyistä suosituksista luovutaan.

Vaiheita ovat olleet perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

– Koronakriisin hallinnassa siirrytään kaikilla alueilla yhdenmukaiseen toimintamalliin, jossa epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Toimet ovat aikaisempaa rajatumpia kohteeltaan, sisällöltään, kestoltaan ja alueeltaan, tiedotteessa kerrotaan.

Lähtökohtaisesti yhteiskunnan eri toimintoja ei enää rajoiteta, kun 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan.

– Vaikka alueilla esiintyy tartuntaryppäitä, pieniriskisiä tilaisuuksia ja toimintoja ei suositella rajoitettavaksi lainkaan. Kohtuullisen riskin tilaisuuksiin ja toimintoihin suositellaan asetettavaksi kohdennettuja suosituksia.

– Vain suuren riskin toimintaa suositellaan kohdennetusti ja tarkkaan valikoiden rajoitettavaksi hallintopäätöksin paikallisessa erityistilanteessa, tiedotteessa kerrotaan.

Strategiaan liittyy myös hätäjarrumekanismi, jolla voidaan yllättävissä tilanteissa reagoida nopeasti. Tämä otettaisiin käyttöön, jos alueelliset toimet eivät riitä tartuntojen kasvun hillintään.

– Tällöin viruksen torjunnassa siirryttäisiin takaisin laaja-alaisempiin valtakunnallisiin toimiin.

Video: Pääministeri Marin kertoi aiemmin tänään, että hallitus on hyväksynyt koronastrategian: 

4:39


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja