THL:n "räkäindeksi" julki: Näissä tapahtumissa korona tarttuu ja leviää hurjimmin – katso riskiarvio

1:30
Katso Seitsemän uutisten havainnollistava esitys THL:n julkaisemista riskitasoista.

Taulukoon on julkisuudessa viitattu nimellä "räkäindeksi". Nimi viittaa siihen, että arvioon liittyy harkinta siitä, miten herkästi korona voisi levitä tilaisuuksissa.

Taulukko perustuu kahteen arvioon, joista toinen kuvaa tartuntariskin astetta ja toinen sitä, kuinka suureen ihmisjoukkoon tauti voisi tilaisuudessa levitä. Kumpikin näistä on kolmiportainen ja kokonaisriski arvioidaan kummankin arvion pohjalta.

THL kuvailee taulukkoa suuntaa antavaksi ja toteaa käytännön arvioissa voitavan huomioida myös erilaiset käytetyt riskiä vähentävät toimenpiteet tai olosuhteet.

Taulukossa ei huomioita kohderyhmien haavoittuvuutta tai muita tilannekohtaisia tekijöitä, joten viranomaisten on itse harkittava niitä riskiä arvioidessa. Esimerkiksi kahdesti rokotettujen tilaisuuksien riskin todetaan olevan pienempi. 

Näin "räkäindeksiä" kuvataan THL:n nettisivuilla: 

Arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä

Tartuntariskin astetta on arvioitu joukkoaltistumisia vastaavissa tilanteissa tähän asti kertyneen tiedon valossa kolmiportaisesti:

  1. epätodennäköinen (pieni riski)
  2. mahdollinen (kohtuullinen riski)
  3. todennäköinen (suuri riski).

Leviämispotentiaali kuvaa todennäköistä oman perheen tai seurueen ulkopuolisille aiheutuvien ensitartuntojen määrää niin ikään kolmiportaisesti:

  1. pieni (alle 5 jatkotartuntaa)
  2. kohtuullinen (5-10 jatkotartuntaa)
  3. suuri (yli 10 jatkotartuntaa). 

Vapaat massakonsertit korkea riski, määrätyt paikat vähentävät riskiä paljon

Esimerkeiksi merkittävimmän riskin tilaisuuksista ovat muun muassa sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät massakonsertit, jossa ei ole määriteltyjä istumapaikkoja, baarit ja pubit sekä yökerhot.

Kohtuullisen riskin tilanteita ovat esimerkiksi kaukoliikenne bussissa ja junassa, ulkoilmaterassit, sisätilojen hengelliset kokoontumiset ja joukkueurheiluun tai ryhmäliikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat.

Vähäisen riskin tilanteista esimerkeiksi käyvät lähiliikenteen junat ja bussit, kampaamot, torit ja markkinat, lähiopetus koulussa sekä sisätilat massakonserteissa, joissa istumapaikat on määritelty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja