Mainos

Valta vaihtui USA:ssa, MTV seurasi hetki hetkeltä: Trump: Hävitämme radikaalin islamilaisen terrorismin maan päältä

MTV seuraa vallan vaihtumista Yhdysvalloissa hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Paikalla Washingtonissa on MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen, joka ennakoi Yhdysvalloissa hetki sitten valjennutta päivää Facebookissa. Katso video ohesta.

5:28:40

Lopetimme liveseurannan kello 00.00. 

23.47: Presidentti Trump on palannut takaisin Valkoiselle talolle, kertoo AFP.

23.42: Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa on käynnissä presidentti Donald Trumpin virkaanastujaispäivän paraati. Trump pysähtyi tervehtimään kannattajiaan kesken paraatin ja nousi autostaan vaimonsa Melania Trumpin ja poikansa Barron Trumpin kanssa.

Trump osallistuu paraatiin autosaattueessa, jota seuraavat lukuisat turvamiehet. Kadunvarsille on kerääntynyt paljon ihmisiä seuraamaan paraatin kulkua. STT:n Yhdysvaltain-avustaja kertoo, että ihmisiä on kerääntynyt runsaasti seuraamaan paraatia, eivätkä kaikki halukkaat ole päässeet näköpaikoille asti.   

Ennen paraatin alkua Trumpia vastustavat mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen vain muutaman korttelin päässä paraatin reitiltä. Protestoijat heittelivät poliiseja kivillä ja saivat vastaansa kyynelkaasua sekä tainnutuskranaatteja. Yli 90 ihmistä on pidätetty.

22.23: Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pyysi lounasseuruettaan antamaan aplodit presidentinvaalien kilpakumppanilleen Hillary Clintonille. Kongressiin lounaalle osallistuneet pöytäseurueet nousivat seisaalleen osoittamaan suosiota Clintonille.  

Kongressin lounas kuuluu Trumpin virkaanastujaispäivän ohjelmaan. Lounaan jälkeen vuorossa on paraati.  

21.13: Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama ja hänen puolisonsa Michelle ovat matkalla kohti Kaliforniaa, kertoo CNN.

Presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisista väistynyt presidenttipari lennätettiin helikopterilla Marylandiin Andrewsin tukikohtaan, jossa Obama piti lyhyen puheen ja kiitti vielä kerran tukijoitaan.  

Tukikohdasta Obamat nousivat lentokoneeseen, jonka kerrottiin ottaneen suunnan kohti länsirannikkoa.

20.45: Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo blogissaan odottavansa Yhdysvaltojen presidentiltä Donald Trumpilta tekoja ennen kuin ryhtyy arvioimaan tämän politiikkaa. Sipilä sanoo, että vaikka sanat eivät ole politiikassa merkityksettömiä, tulee presidentti Trumpinkin politiikkaa arvioida ennen kaikkea tämän tekojen pohjalta.  

Sipilän mukaan niitä tekoja voidaan odottaa jo lähipäivinä.

20.25: Washingtonin poliisi on tehnyt lukuisia pidätyksiä liittyen tämänpäiväisiin väkivaltaisiin protesteihin Trumpin virkaanastujaisten aikana. Henkilöitä syytetään mellakoinnista.

Tilanteen hallinnassa on käytetty muun muassa pippurisumutteita, poliisilaitoksesta kerrrotaan. Kaksi poliisia sai tapahtumien aikana vähäisiä vammoja, ja poliisiajoneuvoja on vaurioitunut.

20.22: Trump allekirjoittaa tällä hetkellä virkaan astumiseen liittyviä papereita, jotka tekevät hänestä virallisesti Yhdysvaltain presidentin. Allekirjoitukset päättyivät aplodeihin ja kädenpuristuksiin.

Samalla Trump allekirjoitti ensimmäiset päätöksensä presidenttinä. Trumpin ympärillä allekirjoitustilaisuudessa olivat hänen puolisonsa Melania Trump, sekä hänen lapsensa ja lapsenlapsensa, varapresidentti Mike Pence puolisoineen ja edustajainhuoneen republikaanien puhemies Paul Ryan.  

Valkoisen talon tiedotuspäällikön Sean Spicerin mukaan päätösten joukossa on muodollisia nimityksiä.  

20.16: Yhdysvallat käpertyy Trumpin virkaanastujaispuheen perusteella, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Twitterissä. Rinteen mielestä nyt tarvitaan eurooppalaista yhteistyötä.

Myös SDP:n puheenjohtajapaikkaa tavoitteleva Tytti Tuppurainen luonnehti puhetta tuoreeltaan Twitterissä. Hänen mukaansa se oli "juuri niin paha kuin pelkäsimme".

20.10: Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastujaispuhe oli vahvemmin nationalistinen kuin odotettiin, analysoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Hänen mielestään puheessa oli selkeä ideologinen lataus seuraaville neljälle vuodelle.  

Aaltola arvioi, ettei puhe nouse historian kirjoihin. Se takoi amerikkalaisille Trumpin yksinkertaista perusviestiä.

20.07 Paavi Franciscus vaatii tuoretta presidentti Trumpia osoittamaan huolta köyhien ja syrjäytyneiden asemasta. Lisäksi Trumpin tulisi paavin näkemyksen mukaan hankkia ohjausta eettisissä arvoissa.

19.23 Trump sanoi puheessaan, että Yhdysvallat aikoo yhdistää sivistyneen maailman radikaalia islamilaista terrorismia vastaan. ja hävittää sen maan päältä. 

19.10 Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo virkaanastujaispuheessaan, että yhdysvaltalaiset määrittävät yhdessä maan kohtalon. Trumpin mukaan nyt valta ei siirry hallinnolta toiselle, vaan Washingtonista takaisin kansalaisille.

– Tämä päivä muistetaan siitä, että kansalaisista tuli taas Yhdysvaltain vallanpitäjiä, hän totesi.

Trump sanoo, että päivä muistetaan siitä, että kansalaisista tuli taas Yhdysvaltain vallanpitäjiä, eikä unohdettuja ei enää unohdeta.  

Hän lupaa pistävänsä Yhdysvallat edelle politiikassaan. Hän toteaa, että kaikki maat saavat tavoitella omaa etuaan. Eivätkä amerikkalaiset "tuputa omaa elämäntapaamme muille". 

– Olemme vuosikymmeniä rikastuttaneet muita maita Yhdysvaltain kustannuksella ja puolustaneet niiden rajoja omiemme sijasta.

– Elämme kahden säännön perusteella: Osta amerikkalaista, ja palkkaa amerikkalainen, hän totesi saaden vastaukseksi aplodien kuoron.

Trump sanoo, että jatkossa Yhdysvallat laitetaan ensimmäiseksi ja Yhdysvallat aloittaa jälleen voittamisen. Trump lupaa tuoda takaisin työpaikkoja Yhdysvaltoihin, pitää huolta rajoista ja rakentaa lisää teitä, lentokenttiä ja muuta infrastruktuuria.

19.06 Valassaan Trump lupasi hoitaa uskollisesti presidentinvirkaa ja tekevänsä parhaansa säilyttääkseen ja suojellakseen Yhdysvaltain perustuslakia. Trump vannoi valansa käsi raamatulla, kuten suurin osa hänen edeltäjistään on tehnyt. Hänen virkakautensa kestää neljä vuotta. 

19.02 Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump pitää puheen, jossa kiittää kaikkia edeltäviä presidenttejä ja Yhdysvaltain sekä maailman kansalaisia. Trump lupaa palauttavansa vallan Washingtonista takaisin Yhdysvaltain kansalaisille. Hän myös lupaa varallisuuden siirtyvän hyväosaisilta päättäjiltä koko maalle.

19.01 Trump vannoi juuri presidentinvalansa. Donald Trump halasi heti tämän jälkeen perhettään, minkä jälkeen kätteli Barack Obamaa.

19.00 Trump vannoo juuri presidentinvalaansa.

18.57 Uusi varapresidentti Mike Pence on juuri vannonut virkavalansa. Vallanvaihtoseremonia huipentuu uuden presidentin Donald Trumpin virkavalaan. Trump myös pitää tilaisuudessa paljon odotetun ensimmäisen puheensa presidenttinä.

18.48 Melania-vaimo sai suukon mieheltään, ennen kuin hän nousi virkaanastujaisseremonian keskiöön.

18.43 Lontoossa protestoijilla nähtiin mitä mielikuvituksekkaampia kylttejä.

18.26 Myös Filippiineillä poliisi on joutunut tekemisiin Trumpia vastustavien mielenosoittajien kanssa.

18:18 Presidentinvaalit hävinnyt Hillary Clinton seuraa Trumpin virkaanastujaisia paikan päällä Capitol-kukkulalla. Clinton sanoo Twitterissä, että hän on paikalla kunnioittaakseen demokratiaa ja sen kestäviä arvoja.   

18:04 Väistyvä presidentti Obama ja tuleva presidentti Trump ovat lähteneet Valkoisesta talosta kohti virkaanastujaispaikkaa. Presidenttien autosaattueessa Capitol-kukkulalle matkaavat myös puolisot Michelle ja Trump sekä varapresidentit Joe Biden ja Mike Pence.

17:50 Uutistoimisto AFP:n mukaan marssilla on rikottu ikkunoita heittelemällä niihin kiviä.

17:45 Reuters kertoo, että poliisi on sumuttanut aktivisteja näiden hyökättyä McDonald's-ravintolaan.

17:40 Uutistoimisto Reutersin mukaan mustiin pukeutuneet aktivistit ovat rikkoneet autojen ja kauppojen ikkunoita Washingtonissa Trumpia vastustavassa mielenosoitusmarssissa.

17:37 Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton saapui virkaanastujaisiin puolisonsa Hillary Clintonin kanssa, kertoo CNN. Hillary Clinton hävisi presidentinvaalit Trumpille marraskuussa.

16.45: Tuleva presidenttipari Donald ja Melania Trump sekä Barack ja Michelle Obama ovat poseeranneet valokuvaajille ennen heidän yhteistä teehetkeään Valkoisessa talossa.

Kello 16.40: Väistyvä presidentti Barack Obama on poistunut virkahuoneestaan viimeistä kertaa. Hän jätti perinteen mukaisesti presidentin työpöydälle kirjeen seuraajalleen Donald Trumpille.

Obama ja Trump tapaavat vielä aamuteen merkeissä ennen vallanvaihtoseremonian alkua noin kello 17.

Obaman presidenttitililtä julkaistiin hieman iltapäiväneljän jälkeen vielä tunteikkaat jäähyväisviestit kansalaisille. Obama twiittasi, että USA:n kansalaisten palveleminen on ollut hänen elämänsä suurin kunnia, joka on tehnyt hänestä paremman johtajan ja ihmisen.    

Seuraava Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania aloittivat virkaanastujaispäivän aamuhartaudella. Kirkko on episkopaalinen St. John's, joka tunnetaan lempinimellä presidenttien kirkko.

Kun päämiehet matkaavat kohti virkaanastujaispaikkaa, Valkoisessa talossa alkaa suuri muutto-operaatio, kun Obaman Valkoinen talo muuntuu Trumpin valkoiseksi taloksi.

Obamat lähtevät virkaanastujaisten jälkeen lomalle.

Sääennuste Washingtoniin lupaa sateista tai ainakin harmaata, ja lämpötila on kymmenen asteen tietämissä. Seremonioita seuraamaan odotetaan arviolta 900 000 ihmistä, joiden joukossa on myös huomattava määrä mielenosoittajia.

Trump on aloittanut virkaanastujaispäivän innostuneella tviitillä.

– Kaikki alkaa tänään! Nähdään kello yksitoista aamupäivällä virkavalan vannomisessa. Liike jatkuu. Työ alkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.