Valokuvaajan käytös ylitti hyvän maun rajat – pyysi omaisia poseeraamaan kuolonkolaripaikalla

Hirvensalmella sattui ennen joulua kuolonkolari, jossa ulkopuolisten ohikulkijoiden käytös herätti viranomaisissa närkästystä ja huolta. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa Yle, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Perävaunullinen hakerekka ja henkilöauto törmäsivät joulunalusviikolla Hirvensalmella Etelä-Savossa. Onnettomuudessa kuoli kaksi ihmistä. Kymmenet autot pysähtyivät kolaripaikalle, ja osa ohikulkijoista nousi autoistaan ottamaan valokuvia onnettomuusautoista. Vainajat oli tässä vaiheessa kuljetettu paikalta pois.

Autoliiton tiepalvelun asiamies Ari Marttinen kertoo muun muassa Ylen ja Ilta-Sanomien haastattelussa yhden ihmisen halunneen kuvata myöhemmin paikalle tulleita surevia ihmisiä jopa autojen vieressä ja toisen menneen kuvaamaan autoa pressun alle.

– Paikalle oli saapunut onnettomuudessa menehtyneiden omaisia, jotka tekivät surutyötä autonromun ja kaatuneen hakerekan edessä. Sitten yksi kännykän kanssa kuvannut mieshenkilö pyysi näitä omaisia poseeraamaan auton edessä, että hän saisi paremman kuvan, Autoliiton tiepalvelun toiminnasta Etelä-Savossa vastaava Marttinen ihmettelee Ilta-Sanomien haastattelussa.

"Se oli räikeintä ja härskeintä mitä olen todistanut"

Marttinen on ollut mukana Autoliiton tiepalvelun toiminnassa 19 vuotta. Hänen mukaansa kymmenien autojen ja ihmisten pysähtyminen kolaripaikalle on poikkeuksellista, vaikka onnettomuustilanteet ovat kiinnostaneet ihmisiä ennenkin.

– Se (valokuvaajien toiminta tässä tilanteessa) oli räikeintä ja härskeintä, mitä olen ikinä todistanut onnettomuuspaikalla, Marttinen toteaa Ilta-Sanomissa.

Marttista onnettomuuspaikalle pysähtyneet ulkopuoliset työllistivät Hirvensalmella Ylen mukaan entistään, kun hänen piti oman työnsä ohessa tukea paikalle tulleita ihmisiä heidän surussaan ja myös seurata pysähtyviä ja liikkeelle lähteviä autoja sekä kuvaajia.

Uhrien henkilöllisyys on varmistettava ennen some-julkaisuja

Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Toni Reinikainen kehotti onnettomuuden jälkeen Facebookissa kuvaajia miettimään toimintaansa ja kuvien julkaisua tarkkaan.


– Poliisin pitää pystyä varmistumaan 110% uhrien henkilöllisyydestä, ennen kuin suruviesti voidaan viedä. Olisi kamalaa, jos omaiset näkisivät ja tunnistaisivat läheisensä SOMEn tai muun median nettisivuilta. Mieti omalle kohdalle, Reinikainen kirjoitti Facebookissa tapauksen jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat