Mainos

Valmentajilta radikaali ehdotus suomalaisen yleisurheilun pelastamiseksi: huippunimille ja valmentajille kuukausipalkkaa miljoonabudjetista

2:38

Valmentajien muodostama työryhmä on tehnyt ehdotuksen suomalaisen yleisurheilun pelastamiseksi. Sekä huippu-urheilijoille että -valmentajille halutaan maksaa tuntuvaa palkkaa.

Ehdotus yleisurheilun uudesta valmennusjärjestelmästä tuli yllättäen, vaan ei pyytämättä. Valmentaja ja työryhmän vetäjä Mika Järvinen kertoo, että kentältä on pidempään toivottu konkreettista muutossuunnitelmaa, ja nyt sellainen saatiin.

Yleisurheilun kotimainen kattojärjestö Suomen urheiluliitto ei ole millään tavalla ollut mukana ehdotuksen suunnittelussa.

– Tässä on rakennettu sellainen systeemi, jolla uskomme suomalaisen yleisurheilun nousevan uudelle tasolle – takaisin sinne, minne kuuluukin, mikä tarkoittaa mitaleita olympialaisista, MM-kisoista ja EM-kisoista, Järvinen avaa MTV Sportille.

– Ydinkohtana on se, että meille tulisi ammattilaisia eli urheilijoita ja valmentajia, joille maksetaan palkkaa.

Millaisista rahoista puhutaan? Ehdotuksen mukaan uusi järjestelmä tarvitsisi toimiakseen 3,5 miljoonan euron vuosibudjetin. Siitä puolet tulisi nykyisestä huippu-urheilubudjetista ja toinen puolisko yhteistyösopimusten kautta. Se mahdollistaisi, että täysipäiväisille huippunimille voidaan maksaa 3500 euron kuukausipalkkaa ja puolipäiväisille seuraavan tason urheilijoille 1750 euroa. Lisäksi nuoret lupaavat urheilijat eivät joutuisi maksamaan huippuvalmennuksen palveluksista, mutta samalla he eivät vielä saisi palkkaa.

Myös valmentajia on tarkoitus palkata.

– Suurin ongelma on se, että valmentajat eivät pysty tekemään työtään täysipäiväisesti urheilijoiden kanssa. Samalla urheilijat eivät pysty henkisesti tekemään täysillä, koska on huolia ja murheita siitä, pärjääkö elämässä, jos urheilee.

Järvinen korostaa, että ehdotuksella on ennen kaikkea tarkoitus synnyttää keskustelua yleisurheilun parantamiseksi.

Sunnuntaina Timanttiliigan Tukholman osakilpailu kello 17.00. Suora lähetys MTV3- ja C More Sport 1 -kanavilla!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.