Suomen yleisurheilupomo pamauttaa kovan lupauksen: eroaa jos seuraavista arvokisoista ei tule mitalia – ensi vuoteen isoilla lisäpanostuksilla

3:41
Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani lupaa isoja asioita vuoden 2020 arvokisoihin.

Ilman mitaleita Dohan MM-kisoissa jääneet suomalaiset yleisurheiluhuiput saavat ensi vuoteen tuntuvaa lisätukea, lupaa Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani. Hän on valmis jättämään paikkansa, jos EM- tai olympiakisoista ei mitaleita tule.

Itani pitää sunnuntaina päättyneitä MM-kisoja suomalaisurheilijoiden tasoon nähden odotettuina, mutta tyytyväinen hän ei missään nimessä ole.

– Mielestäni Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja ei saa olla koskaan tyytyväinen, oli tilanne mikä tahansa, jos meillä on nollat taulussa, Itani toteaa MTV Urheilun haastattelussa.

– En ole pettynyt, mutta ensi vuonna meidän täytyy nostaa tasoa ja tulemme tekemään sen, hän lupaa.

Kesällä 2020 kisataan ensin heinäkuussa Tokion olympialaiset ja perään elokuussa Pariisin Euroopan mestaruuskisat, joista jälkimmäisen kohdalla Itani puhuu jopa useammista mitaleista.

– Tokiosta on ilman muuta mahdollista saada mitaleita, mutta se ei ole todennäköistä näillä näkymillä, mutta Pariisissa me pystymme ja tulemme – eikä pelkästään yksi kaksi mitalia, vaan uskon oikeasti, että voimme saada useamman mitalin, Itani laskee.

Jos tämä tavoite ei täyty, 32-vuotias Itani on valmis tekemään tilaa Urheiluliiton johdossa.

– Mikäli me emme ensi vuonna saa mitaleita, niin aivan ehdottomasti jätän tilaa paremmille johtajille ja tulen jäämään pois, mutta olen hyvin luottavainen, että tähän keskusteluun meidän ei tarvitse ensi vuonna alkaa, Itani uskoo.

Useasta mitalista puhuessaan Itani laskee toivonsa ennen kaikkea keihäänheittäjien (Lassi Etelätalo, Tero Pitkämäki, Oliver Helander, Antti Ruuskanen) ja aitajuoksijoiden (Nooralotta Neziri, Annimari Korte, Reetta Hurske) varaan.

Mitalitoivoille 200 000 euron lisäpotti

Vuosi on huippu-urheilussa lyhyt aika tehdä hokkus pokkus -temppuja, joten Suomen muutamien EM-toivojen eteen on pystyttävä tekemään ainakin kaikki mahdollinen. Siinä auttaa Itanin mukaan liiton parantunut taloudellinen tilanne, joka sallii vuosien tauon jälkeen lisäpanostusten tekemisen yksittäisiin urheilijoihin.

SUL käynnistää marraskuussa uuden Supertalentti-valmennustukiohjelman, jossa erityislahjakkuuksille taataan 3–5 vuoden yksilöllinen valmennustuki olemassa olevin tukien päälle. Tuen saajia tulee Itanin mukaan keskimäärin noin yksi jokaista lajiryhmää kohti.

– Tarkkoja summia en pysty vielä sanomaan, mutta marraskuussa sekin julkaistaan. Sille on jo allokoitu 200 000 euroa vuodessa rahaa. Kuitenkin todella merkittäviä summia, Itani paljastaa.

Vuosien kierteen jälkeen hän on tyytyväinen, että näinkin merkittäviä panostuksia pystytään tekemään tavoitteiden saavuttamiseksi. Mitalit ovat konkreettinen mittari koko tekemiselle.

– Minun mielestäni ne ovat kriittisen tärkeitä, Itani myönsi maanantaina Huomenta Suomen vieraana.

– Tämmöistä ruohonjuuritason toimintaa ja harrastustoimintaa sekä huippu-urheilua ei saisi missään nimessä asettaa vastinpariksi, vaan molemmat tarvitsevat toinen toisiaan.

– Yleisurheilun puolesta meillä on nyt useampi vuosi, voidaan puhua koko vuosikymmen, jolloin emme ole vastanneet suuren yleisön odotuksia mitalien puolesta. Ja se riski on, että jos emme nyt nopeasti palaa takaisin sinne menestyjämaaksi, mihin me oikeasti pystymme, niin yleisurheilu kokonaisuutena myös harrastetasolla alkaa kuihtua pois, Itani linjaa.

15:21
Sami Itani keskusteli yhdessä urheilutoimittaja Jari Porttilan ja C Moren asiantuntijan Mika Järvisen kanssa Dohan MM-kisojen tapahtumista Huomenta Suomen Vilttiketjussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja