SUL-pomo Sami Itani luottaa nuoren suomalaisen yleisurheilusukupolven nousuun: "Dohasta vielä tuskin tulossa mitalisadetta"

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani yllättynyt hyvästä yhteishengestä 8:08
SUL:n puheenjohtaja Sami Itani puhuu videolla yleisurheilun näkymistä.

Vuodenvaihteessa Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana aloittanut Sami Itani odottaa, että Suomen lahjakas yleisurheilusukupolvi tekee kovaa tulosta Pariisin EM-kisoissa 2020. 

Sami Itani oli yllätysvalinta marraskuussa SUL:n johtoon, kun Olli Lehtilä jäi viime hetkillä sivuun. Itani aloitti varsinaisesti tehtävässään vuodenvaihteessa. 

Suomessa on kasvamassa lupaava yleisurheilijoiden joukko, mutta Itani haluaa kuitenkin realismia puheisiin. Hän muistuttaa, että nykymaajoukkueenkin runko on melko nuori. 

– Nuorten arvokisoista voi odottaa jo tällä kaudella menestystä, mutta Dohan MM-kisoista tuskin tulossa mitalisadetta. Pariisin EM-kisoissa 2020 voi jo odottaa, että nykyjunnuista osa pääsee arvokisoihin ja finaaliin asti, Itani sanoo.  

"Kipupisteitä tullut esiin"

Itanin kolmevuotiskauden iso kuva on kuitenkin selkeä. Itani sanoi jo alkuhaastatteluissa, että hän haluaa keskittää voimavaroja entistä selkeämmin huippu-urheiluun. 

– Kipupisteitä on tullut esiin, mutta keskustelu on ollut jopa yllättävän hyvähenkistä. Kritiikkiä on tullut, mutta se on ollut rakentavaa. 

Itani sanoo, että vuoden 2020 budjettiin on tulossa lisää rahallisia satsauksia huippu-urheiluun. Lisärekrytoinnit on tarkoitus keskittää valmennuskeskuksiin, jotka sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Pajulahdessa ja Kuortaneella. 

"Haluamme luoda sen mahdollisuuden, että nuori uskaltaa hypätä kunnolla yleisurheilun kelkkaan."

Yhtenä tavoitteena on tasoittaa tietä nuorten huipulta aikuisten arvokisatasolle, mikä on usein vaikea vaihe. 

– Haluamme luoda sen mahdollisuuden, että nuori uskaltaa hypätä kunnolla yleisurheilun kelkkaan. 

Aloitteluvaiheessa oleva Seuramylly-hanke tarjoaa lisäresurrseja 17–20-vuotiaille huippulupauksille. Itani suhtautuu myönteisesti hankkeeseen, johon hän aikoo tutustua paremmin ensi viikolla. 

– Haluamme rohkeutta ja isoja ajatuksia, Itani linjaa. 

Onko Itani varautunut, että harrastetasolta tulee kritiikkiä, kun SUL satsaa yhän enemmän huippu-urheiluun?

– On sitä tullutkin jo. Kyse ei ole arvovalinnoista tai siitä, että huippu-urheilu olisi itsearvollisesti tärkeämpää. Kyse on roolijaosta eri toimijoiden kesken. 

Kiinnostuksen kautta menestykseen

Yleisurheilu on edelleen hyvässä huudossa suomalaisten silmissä. Sponsor Insightin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan yleisurheilu on jääkiekon jälkeen toiseksi kiinnostavin laji. Yleisurheilu on kuitenkin enää kolme prosenttia jäljessä, kun viime vuonna lukema oli yhdeksän prosenttia. 

SUL:n iso kysymys on kuitenkin, että miten kiinnostus saadaan muutettua rahaksi ja sitä kautta menestykseksi. Itani on tyytyväinen, että nuoret kokevat yleisurheilun entistä kiinnostavammaksi. 

– Uusia ideoita tarvitaan. Meillä on paljon konseptoitavaa, että voimme pyytää sopimuksista isompaa hintalappua. 

Itanilla riittää energiaa

Adecco Finlandissa aluejohtajana työskentelevän Itanin aika on kortilla uuden, vaativan ja vastuullisen luottamustoimen takia. Itani sanoo, että energiaa kuitenkin riittää. 

– Tässä seison, ja niin varmasti kolmenkin vuoden kuluttua, hän naurahtaa. 

SUL julkisti ison yhteistyösopimuksen Craftin kanssa. Millaisen vaatekerran johtajat saavat?

– En ole vielä nähnyt toppatakkiosaston varusteita, mutta todennäköisesti ne ovat tyylikkäät, ex-kymmenottelija hymyilee. 

Lue myös:

    Uusimmat