Valkoposkihanhesta löytyi lintuinfluenssa myös Helsingissä – älä koske kuolleisiin lintuihin

Valkoposkihanhi puolustaa pesäänsä – toimintaohjeet hanhen hyökätessä 8:32
Tässä toimintaohjeet, mikäli pesäänsä puolustava valkoposkihanhi käy kimppuun.

Lintuinfluenssa voi levitä myös siipikarjaan.

Helsingistä toukokuussa kuolleena löydetystä valkoposkihanhesta löytyi lintuinfluenssaa. Lintuinfluenssa tarttuu heikosti linnuista ihmisiin, mutta on vaarallinen linnuille ja ihmisen kasvattamalle siipikarjalle.

Hanhesta löytynyt viruskanta on myös eri kuin muun muassa Aasiassa raportoitu mahdollisesti ihmisiin tarttuva H5N1-virustyyppi. Riski Suomessa ja EU:ssa havaittujen lintuinfluenssavirusten tarttumisesta ihmiseen on pieni. Lintuihin ei kuitenkaan saa koskea, koska niissä voi esiintyä myös muita taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa ja kampylobakteereita.

Aiemmin tänä vuonna lintuinfluenssan eri viruskantoja on löydetty valkoposkihanhilta Kiteellä ja Tohmajärvellä. Helsingissä lintuinfluenssaa tavattiin kuolleessa joutsenessa. Alkuvuodesta virusta tavattiin myös janakkalalaisella fasaanitarhalla, jonka kaikki linnut hävitettiin.

Lintuinfluenssa voi levitä siipikarjaan

Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärin Sari Haikan mukaan sairaan tai kuolleen valkoposkihanhen tai muun kaupungissa viihtyvän vesilinnun kohtaaminen kaupunkiympäristössä on hyvin paljon todennäköisempää kuin muiden luonnonvaraisten lintujen, vaikka influenssaviruksia esiintyy muillakin muuttolinnuilla.

–  Helsingin ja itäisen Espoon hanhikanta on Suomen ympäristökeskuksen seurannan perusteella viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes tuplaantunut. Terveysnäkökulmasta viranomaisten voisi olla hyvä ohjata lintuja pesimään väljemmille alueille, missä ne ovat kauempana vilkkaimmista paikoista, sanoo Haikka tiedotteessa.

Kun lintuinfluenssaa esiintyy runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa, kasvaa riski myös siitä, että virus leviää siipikarjaan. Valkoposkihanhet liikkuvat tyypillisesti pelloilla lähellä maatiloja, joissa voi olla siipikarjaa.

Jos lintuinfluenssa pääsee leviämään siipikarjaan, se käytännössä tarkoittaa koko kyseisen tarhan siipikarjan hävittämistä varotoimenpiteenä, jotta tartunnan leviäminen voidaan estää.

Ruokavirasto suosittelee, että siipikarja ja muut linnut pidetään sisällä, kunnes tautitilanne paranee.

Lintujen joukkokuolemat johdattavat lintuinfluenssan jäljille

Havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä lintuinfluenssan seurannassa. Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille.

Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä eikä näistä tarvitse tehdä ilmoitusta, ellei kyseessä ole iso petolintu.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muuta vesilintua tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Lue myös:

    Uusimmat