Ruokavirasto: Siipikarja syytä pitää sisällä koko maassa – Mikkelin kirjaston katolta löytyi ensimmäinen Itä-Suomessa lintuinfluenssaan kuollut lokki

Poistuuko lintuinfluenssan riski lintujen syysmuuton myötä? 4:22
Katso myös: Poistuuko lintuinfluenssan riski lintujen syysmuuton myötä?

Ruokavirasto suosittelee, että lintuja pidettäisiin sisällä koko Suomessa lintuinfluenssan leviämisen hillitsemiseksi. Tautiin kuollut naurulokki todettiin ensimmäistä kertaa Itä-Suomessa tänään maanantaina.

Naurulokin on vahvistettu kuolleen lintuinfluenssaan Mikkelissä Etelä-Savossa. Mikkelin kaupungin tiedotteen mukaan luonnonlinnusta löytynyt tapaus on ensimmäinen H5N1-virustapaus, joka on todettu tänä vuonna Itä-Suomessa.

Kaupungin pääkirjaston katolta löytyi aiemmin elokuussa neljä kuollutta luonnonvaraista naurulokkia, joista vain yksi oli tutkimuskelpoinen. Virustapaus vahvistettiin tänään, mutta alueelle ei määrätä sen vuoksi rajoitusvyöhykkeitä.

Ruokaviraston mukaan korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt myös uudelta turkistarhalta Kauhavalla.

Yhteensä lintuinfluenssaa on todettu nyt 25 pohjalaisella turkistarhalla, joista yli puolet on samalta paikkakunnalta, Kaustiselta.

Uusin lintuinfluenssatapaus todettiin Kauhavalla sijaitsevalta turkistarhalta lähetetyistä siniketuista. 

Viruksen muuntumista on todettu viidellä tarhalla. Tartuntatiloista 13:lle on annettu lopetuspäätös, ja yhteensä noin 120 000 eläintä on määrätty lopetettavaksi. Lopetukset on saatu päätökseen 10 tarhalla, ja kolmella tarhalla lopetukset ovat parhaillaan käynnissä.

Lintuinfluenssaepidemia alkoi turkistarhoilla heinäkuun puolivälissä. Pohjalaistarhoille tauti levisi todennäköisesti naurulokeista, joissa on esiintynyt lintuinfluenssatartuntoja erityisen paljon tänä kesänä koko Euroopassa.

Ruokavirasto suosittelee: Pitäkää linnut sisällä

Varmistuneita luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssatapauksia on tämän vuoden aikana todettu Ruokaviraston mukaan nyt yhteensä 28.

Ruokavirasto suosittelee tartuntavyöhykkeiden lisäksi koko Suomessa lintujen sisällä pitoa tai muutoin sen varmistamista, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen tai niille tarjottavan rehun ja veden kanssa.

Ruokavirasto muistuttaa samalla siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojauksen tärkeydestä lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi.

Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa suoraan tai vaikkapa ulosteilla saastuneen rehun välityksellä.

Pikkukunnassa pelätään lintuinfluenssan kaatavan turkistarhat – "Se on heidän elinkeinonsa" 2:05
Katso myös: Pikkukunnassa pelätään lintuinfluenssan kaatavan turkistarhat – "Se on heidän elinkeinonsa"

Tautiepäilyistä ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta.

Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokavirastoon.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lintuinfluenssa voi pahimmillaan olla tuho uhanalaisille lintulajeille – myös lintuviha uhkaa 4:38
Katso myös: Lintuinfluenssa voi pahimmillaan olla tuho uhanalaisille lintulajeille – myös lintuviha uhkaa

Itä-Suomessa edellinen tapaus kaksi vuotta sitten

Ruokaviraston sivujen mukaan edellisen kerran Itä-Suomessa todettiin lintuinfluenssaa vuonna 2021. Korkeapatogeenistä H5N1-virusta todettiin muun muassa Puumalassa, Kiteellä ja Imatralla. Vuonna 2022 Kajaanissa Kainuussa todettiin lintuinfluenssaa sinisorsalla.

Juttua päivitetty 21.8.2023 kello 16.55 tiedolla uudelta kauhavalaiselta turkistarhalta löytyneestä lintuinfluenssatapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat