Fasaaneissa havaittu lintuinfluenssaa Salossa – metsästys kielletty ja linnunomistajille turvatoimia

2:11
Euroopassa tavattu ennätysmäärä lintuinfluenssatapauksia tänä vuonna.

Luontoon lasketuissa fasaaneissa on todettu lintuinfluenssaa Salossa, tiedottaa Ruokavirasto.

Ruokavirasto kertoo Salossa havaitun linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa. 

– Runsaan fasaanimäärän vuoksi Ruokavirasto on perustanut alueelle tartuntavyöhykkeen taudin leviämisen estämiseksi, virasto kertoo.

Syysmuutto voi levittää tautia Suomessa

Tartuntavyöhykkeellä on kielletty muun muassa siipikarjan ja muiden litnujen siirrot sekä asetettu vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on yhteydessä alueelle rekisteröityihin lintujen pitopaikkoihin tarkempien ohjeiden antamiseksi.

Lintujen metsästys alueella on kielletty.


Lintuinfluenssa leviää linnusta toiseen, jos ne ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään. Virasto kertoo lintujen syysmuuton käynnistymisen lisäävän lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa. Ruokavirasto kehtottakin tehostamaan siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojausta tartuntojen estämiseksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lintujen pitämistä sisällä tai suojaamista kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin. 

– Ruokavirasto ei suosittele luonnonvaraisten sairaiden tai loukkaantuneiden lintujen hoitoon ottamista sellaisiin paikkoihin, joissa on kotieläimenä pidettäviä lintuja, virasto kertoo.

Leviäminen johtaisi mittaviin tuhoihin

Lintuinfluenssan leviäminen siipikarjan pitopaikkoihin voi aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita, sillä lintuja jouduttaisiin lopettamaan, hävittämään ja tiloja saneeraamaan. Taudin leviäminen myös pysäyttäisi kansainvälistä kauppaa.

– Koska kaikki tartuntapitopaikan linnut joudutaan lopettamaan, on mahdollista, että menetetään myös arvokkaita jalostuseläimiä tai harrastelintuja.

Oireista ilmoitettava välittömästi

Lintuinfluenssan oireet vaihtelevat paljon monien eri seikkojen vuoksi. Taudin itämisajaksi kerrotaan kuitenkin 3–5 vuorokautta.

– Myös hengitystieoireita ja ripulia saattaa esiintyä. Joissakin tapauksissa havaitaan keskushermosto-oireita kuten asentovirheitä ja epänormaaleja liikkeitä. Taudin eteneminen voi olla erittäin nopeaa, jolloin oireita ei välttämättä ehdi havaita ennen lintujen menehtymistä.

Mahdollisista lintuinfluenssan oireista on välittömästi ilmoitettava alueen kunnaneläinlääkärille. Näin on ilmoitettava myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista sekä mieluusti myös kuolleena löydetyistä, yksittäisistä isoista petolinnuista. Muut kuolleena löydetyt linnut voi hävittää sekajätteenä. Ruokavirasto muistuttaa, ettei lintuihin saa koskea paljain käsin ja kädet tulee pestä käsittelyn jälkeen.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat ihmiseen huonosti. Tartunta vaatii Ruokaviraston mukaan yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen lintuun tai sen eritteisiin.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja