Capitol-komitean varapuheenjohtaja: Trump yritti soittaa todistajalle – vielä epäselvää syyllistyikö ex-presidentti rikokseen

Seitsemännessä kuulemisessa käsiteltiin Trumpin tviittiä, joka koski loppiaisen mielenosoitusta. Komitean jäsen arvioi tviitin olleen kehotus toimintaan ja jopa aseisiin tarttumiseen.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on yrittänyt soittaa yhdelle Capitol-kuulemisten todistajalle, kertoo kongressihyökkäystä tutkivan komitean varapuheenjohtaja Liz Cheney.

– Tämä henkilö kieltäytyi vastaamasta Trumpin puheluun ja varoitti sen sijaan asianajajaansa, Cheney sanoi CNN:n mukaan.

– Komitea on ilmoittanut asiasta oikeusministeriölle, Cheney lisäsi.

Komitean jäsen Jamie Raskin sanoi CNN:lle, ettei komitealle ole selvää katsotaanko Trumpin puhelun olleen todistajaan vaikuttamista, mikä on liittovaltion rikos. Hän lisäsi, että komitea suhtautuu vakavasti kaikkiin yrityksiin vaikuttaa todistajiin.

Trumpin tviitti keskiössä

Tiistaina järjestetyssä seitsemännessä televisioidussa kuulemisessa käsiteltiin Trumpin joulukuussa 2020 kirjoittamaa tviittiä, jossa hän kehotti kannattajiaan saapumaan Washingtoniin mielenosoitukseen 6. tammikuuta 2021.

Trump oli tviitissä luvannut mielenosoituksen olevan "villi".

Mielenosoitusta seurasi hyökkäys kongressirakennukseen.

Trumpin tviitti oli lähetetty noin tunti sen jälkeen, kun ex-presidentti oli tavannut Valkoisessa talossa lakimiehensä Rudy Giulianin, entisen kenraalin Mike Flynnin ja toisen lakimiehen Sidney Powellin.

Raskin sanoi, että Trumpin tviitti sähköisti ja kiihotti tämän kannattajia, joilla oli kova halu taistella hallintoa vastaan.

Raskin mainitsee tviitin yllyttäneen erityisesti vaarallista ääriajattelua edustavia henkilöitä Oath Keepersissä, Proud Boysissa sekä muissa rasistisissa ja valkoista ylivaltaa kannattavissa ryhmissä.

3:33
Katso myös: Näin entinen Valkoisen talon avustaja Cassidy Hutchinson kertoi todistuksessaan kuulemastaan Trumpin tarrautumisesta rattiin kesken ajo.

Proud Boysin ja Oath Keepersin jäseniä hyökkäsi kongressirakennukseen tuhansien muiden Trumpin kannattajien ohella.

Toinen komitean jäsen Stephanie Murphy sanoi, että tviitti "oli kehotus toimintaan ja joissain tapauksissa se toimi kehotuksena tarttumaan aseisiin monille Trumpin kannattajille".

Komitean mukaan kahdella Trumpin läheisellä tukijalla, Flynnillä ja poliittisella neuvonantajalla Roger Stonella oli yhteyksiä Oath Keepersiin.

Bolton: Donald Trump ajamassa Donald Trumpin etua

Yhdysvaltain Capitolin hyökkäys oli seurausta silloisen presidentin Donald Trumpin "kompuroinnista ideasta toiseen", sanoo Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton.

Bolton kommentoi asiaa uutiskanava CNN:n haastattelussa.

– Se ei ollut hyökkäys demokratiaamme vastaan. Se oli Donald Trump ajamassa Donald Trumpin etua, Bolton sanoi.

– Pohjimmiltaan hän päästi hyökkääjät irti Capitolille, siitä ei ole epäilystäkään, Bolton lisäsi.

Boltonin arvion mukaan Trump ei kuitenkaan tehnyt tätä kumotakseen perustuslakia, vaan hankkiakseen lisäaikaa ja saadakseen palautettua Joe Bidenin vaalivoiton takaisin osavaltioille uudelleenkäsittelyyn.

Hyökkäyksen aikaan kongressirakennuksessa oltiin kokoonnuttu vahvistamaan Bidenin presidentinvaalivoittoa.

"Vallankaappausten suunnittelu vaatii aikaa"

Capitol-kuulemisissa on pyritty selvittämään olivatko Trump tai hänen liittolaisensa sotkeutuneet kongressitalon hyökkäykseen, jota on kuvailtu myös vallankaappausyritykseksi.

Bolton myönsi haastattelussa olleensa työurallaan mukana suunnittelemassa vallankaappauksia ja lisäsi, että niiden suunnittelu vaati paljon aikaa.

Hän ei täsmentänyt, minkä kaikkien ulkomaisten hallintojen kaatamista hän on ollut suunnittelemassa. Trumpin aikana ollessaan kansallisen turvallisuuden neuvonantajana Bolton puhui sotilaallisen väliintulon puolesta Venezuelassa.

Bolton on työskennellyt eri tehtävissä kolmen entisen republikaanipresidentin hallinnoissa, Trumpin, Ronald Reaganin ja George W. Bushin.

Bushin aikana Bolton oli Yhdysvaltojen suurlähettiläs YK:ssä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja