Mainos

Valkeaa vappua! Kuvat kertovat lumisesta juhlinnasta eri puolilla Suomea

Sää ei ole tänä vappuna juuri suosinut juhlijoita, sillä suuressa osassa maata on ollut koleaa, pilvistä ja sateista. Ilmatieteen laitoksen mukaan sateinen ja etenkin luminen vappu on kuitenkin enemmän poikkeus kuin sääntö.

Varsinkin maan eteläosassa sadetta sattuu vappuaamulle aika harvoin. Lunta tai räntää nähdään keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa. Maan keski- ja pohjoisosassa lunta tulee sateisina vappuina keskimäärin noin joka kolmannella kerralla.

Turussa on satanut 40 vuoden aikana vettä 11 vapunpäivänä, seitsemän kertaa on tullut lunta, räntää tai molempia. Ilmatieteen laitoksen tilastosta käy ilmi, että Ivalossa sen sijaan mielikuvat sadevapuista eivät ole pelkkiä mielikuvia.

Kuluneista 40 vapusta sateisia on ollut 29 ja peräti 22 kertaa on satanut vappulunta tai vappuräntää

Kylmästä lämpimään

Varsin runsaslumisia vappuja on Suomessa myös nähty.

Esimerkiksi vuonna 2015 Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa vappuaaton vastaisena yönä satoi jopa 30 senttiä lunta. Helsingissä lumisinta vappua vietettiin vuonna 1941, jolloin maassa oli peräti 27 senttiä lunta.

Pääkaupungissa oli lunta maassa myös vuoden 1957 vappuna. Tuolloin lunta satoi taivaan täydeltä sekä vappuaattona että vapunpäivänä, ja ylioppilaat hiihtivät Ullanlinnanmäelle noin 10-20 sentin loskassa. Lumisateita ja -kuuroja on vappuna toki myöhemminkin Helsinkiin osunut, kuten muun muassa vuonna 2011.

Toisessa ääripäässä vappua on odotettu esimerkiksi vuosina 1998 ja 2000, jolloin lukemat olivat paikoin lähellä hellettä. Tuolloin itse vapunpäiväksi ilma kuitenkin viileni ja sää oli auringosta huolimatta lämpötilaltaan sangen tavanomainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.