Mainos

Suomen lämpimin vappuaatto lähes 20 vuotta sitten – jopa 24,5 astetta

Vapun ajan korkein lämpötila mittaushistoriassa on vuodelta 1998, kun Seinäjoella oli lähes hellettä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kaikkien aikojen ylin vappuaaton lämpötila on 24,5 astetta. Se mitattiin Seinäjoen Pelmaalla 30. huhtikuuta 1998. Muuallakin oli tuona vuonna lämmintä, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla Vantaalla päästiin 22,0 asteeseen ja Helsingin Kaisaniemessä 18,9 asteeseen.

Mittaushistorian lämpimin vappupäivän lukema on samalta vuodelta 1998, kun Helsinki-Vantaalla oli 23,5 astetta. Helsingin Kaisaniemessä oli tuolloin 19,3 astetta.

Esimerkiksi Helsingissä on pari muutakin kertaa päästy 20 asteen tuntumaan, kun Malmilla oli vuoden 1990 vappuaattona 19,7 astetta ja vuoden 1987 vappupäivänä 21,0 astetta. Helsingin Kaisaniemessä on mitattu 19,0 astetta 1. toukokuuta 1934.


Vappusää tilastojen valossa

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10-15 asteessa ja maan pohjoisosassa pääosin 5-10 asteessa. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen.

Viime vuoden vappuna lämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja eli pääosin 5-15 asteessa. Vappuaatto alkoi maan itäosassa lumipyryllä ja lunta kertyi vappuaattoaamuun mennessä Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen 10-30 senttimetriä. Vappupäiväksi heikommat vesi- ja räntäsateet painottuivat länteen ja pohjoiseen.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Tänä vuonna 20 asteen lukemat voivat olla vapun aikaan lähellä etenkin idässä. Jo perjantaina Ilomantsissa on ollut 19,5 astetta. Etelässä ja lännessä pilvisyys ja sateet voivat viilentää vapun lämpötiloja. Vapun ennusteen löydät täältä.

Vappuna on tullut myös lunta

Helsingissä asti on nähty joskus myös lumisia vappuja. Lunta on ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingissä eniten vuoden 1941 vappuna, peräti 27 senttimetriä. Vuonna 1956 aattoaamuna Helsingissä oli kolme senttimetriä lunta ja vuonna 1957 puolestaan satoi lunta taivaan täydeltä aattona ja vappupäivänä.

Lumihiutaleita leijui Helsinki-Vantaalla 1999 ja Kaisaniemessä 1994 sekä Itä-Helsingissä 2005 ja Kaakkois-Suomessa myös 2007. Vappupäivänä 2011 saatiin Helsingissä ja muuallakin Etelä-Suomessa lumikuuroja koleassa ilmassa. Esimerkiksi viime vuonna vappuaattona pyrytti lunta Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Luminen vappu ei ollut kaukana tänäkään vuonna, sillä vielä alkuviikolla uutta lunta sateli esimerkiksi lännessä. Lapissa on yhä laajalti lunta, mutta viime päivinä lumet ovat sulaneet siellä vauhdilla.


Paikkakuntakohtaiset vappuennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.