"Valitettavan yleinen" virhe siivotessa tuhoaa kylpyhuoneen lattiasaumat: "Kestävät sellaista käsittelyä todella huonosti"

Kosteutta kylpyhuoneessa? Asiantuntija muistuttaa eräästä tärkeästä työkalusta, joka pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisesta kylpyhuoneesta 1:26
KATSO MYÖS: Kosteutta kylpyhuoneessa? Kotoisa-ohjelman Rickard Carlsson muistuttaa eräästä tärkeästä työkalusta, joka pitäisi löytyä jokaisesta suomalaisesta kylpyhuoneesta.

Kylpyhuone on hyvä puhdistaa huolella, mutta asiantuntija varoittaa eräästä lattisaumat pilaavasta virheestä.

Martat suosittelevat kylpyhuoneen siivousta jopa viikoittain, mutta vuonna 2021 julkaistu kysely paljastaa, että harva suomalainen yltää suosituksiin.

Wc-pöntön, peilien ja lavuaarien lisäksi myös kylpyhuoneen lattiasaumat kaipaavat puhdistusta, jos eivät ihan viikottain, niin ainakin useammin kuin kerran vuodessa joulusiivouksen yhteydessä. Laiminlyönnillä voi nimittäin olla kurjat seuraukset, rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjaustiimin työnjohtaja Tuomo Hänninen muistuttaa. Jos saumojen kunnosta ei huolehdita ja tilan hygieniassa sekä ilmanvaihdossa on puutteita, seurauksena on asiantuntijan mukaan yleensä niiden – myös silikonisaumojen – homehtuminen.

– Tämä ilmenee hyvin voimakkaana hajuna heti kylpyhuoneeseen astuttaessa, Hänninen varoittaa tiedotteessa.

Muista oikeat välineet kylpyhuoneen siivouksessa

Kylpyhuonetta siivoavan on kuitenkin kiinnitettävä huomiota pesutapaan ja -välineisiin, sillä väärät valinnat voivat tehdä tilanteen huonommaksi.

– On äärimmäisen tärkeää muistaa harjata lattiasauma poikkipäin ylittämällä, eikä saumansuuntaisesti. Sauman suuntainen hankaus esimerkiksi juuriharjalla voi saada aikaan pahaa tuhoa. Ne kestävät sellaista käsittelyä todella huonosti ja on valitettavan yleistä, että näin tehdään, Hänninen toteaa.

Hännisen mukaan saumojen puhdistamiseen sopii jokin hellävarainen väline, kuten hento harja. Asiantuntija kertoo itse havainneensa, että pehmeähkö juuriharja ja hieman kloriittia sisältävä puhdistusaine on toiminut parhaiten.

– Myös esimerkiksi tiskiaineen ja veden sekoitus, jossa on mukana hieman etikkaa, toimii hyvin.

Mistä tietää, että saumat pitää uusia?

Siivouksen yhteydessä on hyvä kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, jotka voivat paljastaa, että lattiasaumat tulisi uusia. Hännisen mukaan saumojen kesto riippuu suurelta osin siitä, kuinka paljon huonetta käytetään.

– Saumojen uusiminen on järkevää silloin, kun niistä alkaa irrota paloja tai pinta alkaa selkeästi olla huokoinen ja siten vaikeasti puhtaana pidettävä, Hänninen vinkkaa.

Saumaremonttia ei voi kuitenkaan suositella kuin ammattilaisen tehtäväksi.

– Kenenkään, jolla ei ole aiempaa laatoituskokemusta, ei tulisi suorittaa omin päin pesun lisäksi muita toimenpiteitä laattapinnoille ja saumoille, Hänninen varoittaa ja selittää:

– Niin silikonisaumojen kuin etenkin laattasaumojen uusiminen on ammattilaisellekin haastava työ juuri sen takia, ettei alla olevaa vesieristettä saa missään vaiheessa vaurioittaa. 

Paras tapa pitää saumat kunnossa on puhdistaa ne säännöllisesti.

– Mielestäni paras tapa turvata saumojen pitkä käyttöikä on huolehtia kosteiden tilojen puhtaudesta samoin kuin koko asunnonkin, esimerkiksi ulottamalla jokaviikkoinen siivous koskemaan myös kylpyhuonetta ja mahdollista saunaa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2022.

Oletko koskaan pessyt tätä yksityiskohtaa kylpyhuoneessasi?

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
Milloin viimeksi siivosit suihkusi ovea suojaavan muovilistan?

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat