Valamon luostari valmistaa itse viininsä, mutta uuden lain takia ne kulkevat satoja kilometrejä Alkoon ja hinta tuplaantuu: "Niin naurettavaa kuin voi olla"

Putin osallistui Valamon luostarissa jumalanpalvelukseen 0:44
Putin vieraili Valamon luostarissa muutama vuosi sitten. Arkistovideo.

Alkoholilainsäädännön muutoksen myötä ehtoollisviinit laitettiin myös veronalaisiksi, joten Valamon oma viinimyymälä menetti sen suoramyyntiluvan. 

MTV Uutiset kertoi vuosi sitten keväällä, että Viiniherman Oy on menettänyt myyntilupansa. 

– Me valmistamme ehtoollisviiniä, mutta emme saa itse ottaa siitä, vaan meidän täytyy tilata se Alkosta, kertoo Isä Andreas MTV Uutisille.

Hän on vastannut Valamon luostarin viinimyymälästä viimeiset 21 vuotta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että seurakunnan on tilattava haluamansa ehtoollisviini Alkosta, joka puolestaan tilaa sen Heinävedellä sijaitsevasta Valamosta, jossa se valmistetaan.

Valamo lähettää viinin Alkon keskusvarastoon Tikkurilaan, eli yli 350 kilometrin päähän. Sieltä viini lähetetään Heinäveden Alkoon, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Valamon luostarin viinitilasta. Sieltä seurakunta voi hakea viinin, joka on kulkenut noin kaksi viikkoa kestävän matkan.

Aikaisemmin seurakunnat tilasivat ehtoollisviinin suoraan Valamosta, josta ne toimitettiin jopa kotiovelle asti. Valamo laskutti seurakuntia, ja maksoi arvonlisäveron ja muut asiaankuuluvat maksut liiketoiminnasta. Alkoholiverosta ehtoollisviini oli aikaisemmin vapautettu.

Hinta tuplaantui seurakunnille

Kun Isä Andreakselta kysytään hänen mielipidettään uudistuksesta, hän naurahtaa turhautuneen kuuloisena.

– Tämä on niin naurettavaa kuin voi olla! Isä Andreas sanoo.

– Mutta silloin kun valtiovalta haluaa veron kaikesta, niin silloin se keksitään ja otetaan.

Hänen mukaansa muita suuria ongelmia ei ole kuin kallistunut hinta ja pitkät noutomatkat. Viinitilaan uudistus ei juurikaan vaikuta, mutta seurakunnille se tarkoittaa lisää kustannuksia.

– Seurakunnille viinin hinta tuplaantui, Isä Andreas kertoo.

Isä Andreaksen mukaan tilanteeseen ei ole muuta ratkaisua, kuin muuttaa ministeriön laatimia asetuksia.

– Ymmärrän hyvin, että tämä oli lapsus, eikä varmasti tarkoitus ollut rokottaa seurakuntia. Mutta tässä kävi nyt näin, hän sanoo.

– Ministeriössä ei oltu ajan tasalla tässä. 

Juttua muokattu 8.7. klo 16:54: Lisätty tieto siitä, että MTV Uutiset kertoi asiasta jo vuosi sitten keväällä ensimmäisen kerran. 

Lue myös:

    Uusimmat