Vakuutusyhtiöillä halua kurkkia ihmisten Facebook-tietoja

Vakuutusyhtiöt taistelevat oikeudesta laajempaan pääsyyn verkosta löytyviin yksityisiin tietoihin. Tietojen avulla etsitään todisteita siitä, että korvausten hakijat eivät olekaan niin avuttomia, kuin he väittävät.

The Globe And Mail kertoo verkkosivuillaan mielenkiintoisesta tapauksesta. Karen Schuster -niminen kanadalainen nainen haastoi vakuutusyhtiönsä oikeuteen auto-onnettomuutensa jälkeen. Oikeuden asiakirjojen mukaan Schuster väitti, että hän ei enää kyennyt tekemään rankkoja kotitöitä tai urheilla, kuten hän oli aiemmin tehnyt.

Hänen vakuutusyhtiönsä alkoi etsiä todisteita naisen tarinaa vastaan. Naiselle ei kerrottu, että vakuutusyhtiö oli mennyt suoraan tuomarin puheille. Yhtiö oli pyytänyt tuomaria määräämään, että Schusterin tulisi säilyttää Facebookiin lähettämänsä kuvat ja muut sisällöt ja luovutettava ne oikeudelle. Vaatimukseen kuului myös Schusterin yksityiseksi asetettu materiaali, joka oli tarkoitettu vain hänen Facebook-ystävilleen.

Tuomari kuitenkin hylkäsi vakuutusyhtiön pyynnön. Tuomarin mukaan vakuutusyhtiö ei pystynyt osoittamaan, että kuvista löytyisi todisteita siitä, että Schusterin kunto olisi hänen väittämäänsä parempi.

Lakimies: Facebook on nyt iso juttu yleisessä tietoisuudessa

Lakimies Pamela Pengelley on torontolaisen lakifirman työntekijä sekä cyberinquirer.com -lakisivuston blogin kirjoittaja. Hänen mukaansa lakimiehet ja tuomarit ovat olleet yllättävän hitaita liikkeissään tuoda sosiaalisten sivustojen sisältöjä oikeuteen.

- Nämä asiat ovat olleet tiedossa jo pitkän aikaa, mutta vasta viime vuonna näimme asiassa liikettä. On pitkään tiedetty, että elektroniset todisteet voivat olla aiheellisia, siinä ei ole mitään uutta, hän toteaa.

Aiemmin viime vuonna Schusterin jutun kanssa samankaltaisessa jutussa Ontariossa tuomari määräsi Facebook-sivun julkistettavaksi. Pengelleyn mukaan tämän jälkeen jotkut lakimiehet alkoivat vaatia Facebookissa olevia kuvia oikeuden eteen joka jutun yhteydessä.

The Globe And Mail kertoo, että lain ei ole kuitenkaan tarkoitus kohdella Facebookia mitenkään eri tavalla kuin analogisia kuvia tai perinteisiä päiväkirjoja. Näitäkin tuomarit voivat vaatia esitettäviksi samankaltaisten juttujen yhteydessä. Perheiden kuva-albumeita kuitenkaan harvemmin pyydetään esitettäviksi oikeuteen.

- Valokuvia on olemassa riippumatta siitä, onko ihminen Facebookissa vai ei. Facebook on vain nyt niin vahvasti yleisessä tietoisuudessa tällaisena isona juttuna, Pengelley toteaa.

Ontariossa vuoden alussa voimaan tuleen uuden käytännön mukaan oikeudessa esitettäväksi vaadittavaa materiaalia kavennetaan. Mitä tahansa relevantilta näyttävää materiaalia ei voida enää vaatia. Ontarion uusien sääntöjen mukaan esitettäväksi voidaan vaatia vain suoraan jutun kannalta merkittäviä tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat