Vakuutusyhtiö muistuttaa omatoimisen puunkaadon kymmenien tuhansien eurojen riskistä – "Se oma osaaminen on ehkä yliarvioitu"

Näin sytytät takan, jossa puut palavat mahdollisimman puhtaasti 3:50
KATSO MYÖS: Kestävän kehityksen projektipäällikkö Markku Nieminen neuvoo, miten puut kannattaa pinota takkaan, jotta puiden polttaminen saastuttaa mahdollisimman vähän.

Moni pohtii kuumeisesti, pitääkö sähkön hinnan noustua ja polttopuun hintojen kohotessa alkaa kaataa puita omalta tontilta. Vakuutusyhtiö muistuttaa riskeistä.

Sähkön hinta on puhuttanut jo pitkään ja polttopuun hinta on kysynnän myötä noussut, joten moni voi pohtia, tohtisiko puita kaataa omalta tontilta. Vakuutusyhtiö POP Vakuutus muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, että puunkaatoon liittyy riskejä, joita kokematon puunkaataja ei kenties tule miettineeksi etukäteen.

Jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot

Vakuutusyhtiön mukaan on yleinen harhaluulo, että puita saa kaataa omalta tontilta aina ilman lupaa. Näin ei nimittäin automaattisesti ole. Lupa-asiat on syytä tarkastaa oman asuinkunnan rakennusvalvonnasta, sillä haja-asutusalueita ja taajama-alueen puunkatoa määrittelevät eri lupatekijät.

POP Vakuutuksen korvauspalveluiden kokemuksen mukaan tyypilliseen puunkaatoon liittyy innokas ja omatoiminen metsuria varustettuna vaillinaisilla varusteilla ja yliarvioiduilla taidoilla.

–  Vahingoissa, jotka liittyvät puunkaatoon, se oma osaaminen on ehkä yliarvioitu. Aletaan tekemään sen enempää ajattelematta jotain, mikä saattaa näyttää ulospäin helpolta, mutta ei välttämättä olekaan, POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta pohtii tiedotteessa.

Hyvä muistaa: Ammattilaisen käyttö ulkoistaa korvausvastuusta

Vakuutusyhtiöstä muistutetaan, että kokemattoman ei kannata alkaa kaataa puita ainakaan ahtaalla taajama-alueella. Puun kaataminen vaatii nimittäin paljon tilaa. Vapaa-ajan asunnoillakin puun kaato saattaa päättyä ikävästi, jos esimerkiksi mökki sattuu olemaan liian lähellä kaatuvaa puuta.

Riskit ovat erityisen suuria, jos puita lähtee kaatamaan taajama-alueella sijaitsevalta tontilta, jonka läheisyydessä kulkee sähkölinjoja. Osaamaton metsuri saattaa kaataa puun sähkölinjan päälle, jolloin lähialueen talouksista katkeaa sähköt ja sähkölaitteet menevät rikki. 

–  Sähkölinjojen vieressä kasvavia puita ei saa koskaan kaataa omin päin. Esimerkiksi sähköyhtiöiltä saa tarvittaessa konsultaatiota ja puunkaatoapua lähellä sähkölinjoja sijaitsevien puiden kaatamisessa, Lehmusvirta kertoo. 

Muita muistettavia asioita ovat esimerkiksi se, ettei tuulisella säällä kannata edes harkita puunkaatoa ja lahopuu voi kaatua yllättävästi eri suuntaan kuin terve puu.

On hyvä pitää mielessä, että puu voi kaatua myös vaikkapa talojen tai ihmistenkin päälle. Niinpä omia taitojaan yliarvioiva puunkaataja voikin aiheuttaa hengenvaaran niin itselleen kuin muille lähiympäristön ihmisille – unohtamatta kymmenien tuhansien eurojen aineellisia vahinkoja. Lehmusvirta muistuttaakin, että ammattilaisen apuun turvautumalla ulkoistaa itsensä mahdollisen vahinkotilanteen korvausvastuusta.

Katso, kuinka keikahti Suomen virallinen joulukuusi

Tässä se keikahtaa: Katso, kun Suomen virallinen joulukuusi kaadetaan Mellilässä! 13:41
Tässä se keikahtaa: Katso, kun Suomen virallinen joulukuusi kaadetaan Mellilässä!

Lähde: POP Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat