Vaivaako mustasukkaisuus? Näin pääset irti tunteesta

Oletko mustasukkainen kumppanistasi? Kohtaa tuntemuksesi rehellisesti ja hankkiudu piinaavasta tunteesta eroon.

Mustasukkaisuus parisuhteessa synnyttää usein kirjon ongelmia: harhaluuloja, epävarmuutta sekä perusteettomia syytöksiä.

Tunteita voi olla vaikea hallita etenkin silloin, jos puolisosi antaa liikaa huomiota jollekulle, joka ei sitä mielestäsi ansaitse. Jos asiasta ei voi puhua, olo voi olla tuskallinen. Sairaalloinen mustasukkaisuus rasittaa koko suhdettanne. 

Lue kuusi helppoa vinkkiä, joilla estät mustasukkaisuuden pilaamasta suhdettasi. 

1. Selvitä tunteitasi

Koetko hetkiä, jolloin mustasukkaisuuden aiheuttama raivo suorastaan vyöryy ylitsesi? Ehkä tunne tuli siitä, että näit kumppanisi tekstaavan tai puhuvan jollekulle, joka saattaisi mielestäsi olla uhka sinulle? 

Ennen kuin aloitat syytösten tulvan, pysähdy hetkeksi. Kysy itseltäsi, miltä sinusta todella tuntuu. Yritä selvittää, miksi alun perinkään olet mustasukkainen. 

Miksi kumppanisi puhuu tälle henkilölle? Onko näin käynyt aiemmin ja mikä kumppanisi selitys asiaan on? Oletko mustasukkainen, koska pelkäät hänen pettävän sinua? Oletko mustasukkainen, koska juuri tältä tuntui kun sinua petettiin menneisyydessäsi? Ehkä tunteesi kumpuavat jostain aiemmin kokemastasi, tai jostain, mitä kumppanisi on sanonut tai tehnyt. 

Kun löydät pääsyyn tuntemuksiisi, voit nähdä selvemmin mitä todella tapahtuu. Saat ehkä uuden näkökulman asiaan, etkä tee niin hätäisiä johtopäätöksiä.  

2. Älä anna mielikuvitukselle valtaa

Tietämättömän mielikuvitus ottaa helposti vallan. Kun pelkäät pahinta, saatat kuvitella mitä erikoisempia kuvioita: poikaystävä, joka on aina ylitöissä, saattaa pettää sinua työkaverinsa kanssa... Tyttöystävä, joka ei vastaa puhelimeen, saattaakin olla valehtelija ja tapailla edelleen eksäänsä...

Jos nämä ajatukset todella juurtuvat mieleesi, saatat alkaa etsimällä etsiä todisteita hulluista teorioistasi. Tässä vaiheessa mustasukkaisuutesi on tosiaan riistäytynyt käsistä!

Ennen kuin luot fiktiivisiä tilanteita, joissa kumppanisi pettää sinua, mieti vielä kerran. Poikaystäväsi todella saattaa tehdä ylitöitä. Tyttöystäväsi ei ehkä voi vastata, jos vaikka ajaa autoa.

Jos tämäkään ei rauhoita mielikuvitustasi, tee jotain, joka saa mielesi pois ikävistä ajatuksista. Myöhemmin pyydä kumppaniltasi järkevä selitys asioihin.

3. Älä vertaa

Kadehtiminen ja mustasukkaisuus liittyvät läheisesti toisiinsa. Onkin yleistä, että mustasukkaisia ollaan henkilölle, jolla on hyviä ominaisuuksia – sellaisia, jotka itseltä puuttuvat.

Osoittaessaan huomiota tällaiselle ihmiselle puolisosi heittää mielestäsi bensaa liekkeihin. Vaikka onkin luonnollista, että vertaat itseäsi muihin, lopeta se, ettet nuiji itsetuntoasi täysi alamaihin.

Vaikka kadehtimallasi henkilöllä todella olisi positiivisia piirteitä, joita sinussa ei ole, mieti tätä: miksi kumppanisi kuitenkin kaikkien tuntemiensa fiksujen, hauskojen ja viehättävien ihmisten joukosta valitsi sinut?

Vaikka ympärillänne pyörisi jos jonkinmoisilla avuilla varustettuja ihmisiä, sinä olet hänen valittunsa. Usko itseesi!  

4. Kerro tunteistasi

Monelle voi olla noloa ja häpeällistä myöntää, että he ovat mustasukkaisia. Joskus kumppanisi voi kuitenkin olla tärkeää tietää se: näin hän voi yrittää itsekin vaikuttaa käytökseensä ja välttää pahimpia tilanteita, jotka saavat sinut mustasukkaiseksi.

Voit kysyä, miksi hän viettää aikaansa paljon jonkun kanssa, jos sellainen sinua kiusaa. Älä esitä asiaa liian ärhäkkäästi – se voi vain saada mielitiettysi puolustuskannalle. Sen sijaan, mainitse asiasta rennosti. Saatte ehkä hyvän keskustelun aikaiseksi.

Jos mahdollista, voit pyytää puolisoasi soittamaan sinulle kun hän on ylitöissä tai viettää iltaa ystäviensä kanssa. Näin voit saada helpotusta ja mielenrauhaa. Voit myös pyytää saada tutustua hänen ystäviinsä ja työtovereihinsa paremmin. Usein epävarmuutta poistaa jo se, että tuntee kumppanin lähipiiriä.

5. Lopeta leikkiminen

Mustasukkaisuus voi saada ihmisistä esiin kurjimmat puolet. Yksi pahimmista asioista, mitä voit tehdä, onkin huijata ja hyväksikäyttää kumppaniasi, jotta saisit hänet osoittamaan sinulle huomiota.

Tämä voi vaikuttaa nopealta ratkaisulta, mutta se taatusti tukahduttaa suhteesi. Pompottelevalla käytöksellä ja valehtelulla rikot kumppanisi luottamuksen ja saatat toistaa temppujasi huomion saamiseksi uudelleen aina kun sinusta tuntuu, että kumppanisi osoittaa liikaa huomiota jollekin toiselle.

Sairaalloisen mustasukkaiset tutkivat myös kumppanin tavaroita. Jos löydät itsesi vakoilemasta siippasi Facebook-tiliä, sähköpostia tai jopa puhelinta, et selkeästikään luota häneen tai kunnioita hänen yksityisyyttään.

Jos uskot epäilyjesi osuvan oikeaan, kohtaa kumppanisi kuten aikuinen ja puhu asioista. Muussa tapauksessa anna hänen säilyttää yksityisyytensä.

6. Opi luottamaan

Yksi tärkeimmistä asioista on lopettaa kumppanin käytöksen ylianalysointi ja opetella luottamaan häneen askel kerrallaan.

Älä pidä kumppaniasi kuristusotteessa. Anna hänen nauttia elämästään vaikket olisikaan koko ajan siinä mukana. Pidä mielessä, että tämä henkilö rakastaa sinua ja arvostaa suhdettanne. Jos hän on omistautunut sinulle, miksi epäilisit hänen rakkauttaan?

Sairaalloinen mustasukkaisuus ei pelkästään tukahduta sinua, vaan myös kumppaniasi. Hänen täytyy jatkuvasti varmistella käytöstään, kun olet paikalla. Kumppanisi saattaa vetäytyä sosiaalisista tilanteista ja pelätä tekevänsä jotain väärää. Sinä taas kulutat itsesi loppuun, jos yrität koko ajan kontrolloida häntä.

Lähde: lovepanky.com

Lue myös:

    Uusimmat