Mainos

Väitöskirja ehdottaa tietokonepeleille ennakkotarkastusta

Tuoreen väitöskirjan mukaan lastenkin peleissä esiintyy väkivaltaa ja nykyisin myös erotiikkaa ja seksiä.

Jyväskylän yliopistossa valmistunut väitöskirja suosittelee, että valtion elokuvatarkastamo ryhtyisi tarkastamaan Suomessa myyntiin tulevat tietokonepelit.

Psykologian maisteri Tarja Salokosken mukaan tietokonepeleille asetetaan ikäsuosituksia, mutta peleillä ei ole varsinaista ennakkotarkastusta. Maahantuojat ja tuottajat asettavat itse peleille ikäsuosituksia ja yleensä elokuvatarkastamo hyväksyy suositukset sellaisenaan. Suositusportaita ovat 3, 7, 11 ja 15 vuotta.

Vain K18-leimalla merkityt pelit ovat ehdottomasti kiellettyjä lapsilta. Salokoski ehdottaakin väitöskirjassaan, että valtion elokuvatarkastamo tekisi peleihin ennakkotarkastukset.

Väitöskirjan mukaan lastenkin peleissä esiintyy väkivaltaa ja nykyisin myös erotiikkaa ja seksiä.

Väitöskirjan perusaineisto koski vuosia 1999-2001. Sen jälkeen seksi on lisääntynyt peleissä. Esimerkiksi muutamat tyttöjen suosimat pelisarjat sisältävät sosiaalisia elementtejä ja virtuaalista arkielämää - lapsen hankinta edellyttää raskaaksi hankkiutumista. Eräissä poikien suosikeissa voidaan muodostaa haaremi tai harjoittaa prostituutiota.

Tarja Salokosken väitöskirja tarkastetaan lauantaina Jyväskylän yliopistossa. Tutkimus käsittelee tietokonepelien sisältöä ja pelaamisen riskejä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.