Mainos

Väitös: Naisten ylipainoisuus raskauden riskitekijä

Kuolleena syntymisen ja ensimmäisen elinviikon aikaisen kuoleman riskit kaksinkertaistuivat jos äiti oli lihava.

Synnytysikäisten naisten yleistyvä ylipainoisuus on yksi raskauden merkittäviä riskitekijöitä, kertoo tuore väitöskirjatutkimus. Terveyskäyttäytymisen lisäksi raskauden onnistumiseen ja lapsen terveyteen vaikuttavat esimerkiksi äidin siviilisääty ja perheen työttömyys.

Lääketieteen lisensiaatti Kaisa Raatikainen selvitti tutkimuksessaan terveyskäyttäytymisen ja sosiaalisten riskien vaikutusta raskauden ennusteeseen. Aineistona hän käytti Kuopion yliopistollisen sairaalan synnytysrekisteriä, jossa on yksityiskohtaiset tiedot lähes 28 000 raskaudesta vuosilta 1989-2001.

Raatikaisen mukaan terveyskäyttäytymisen ja sosiaalisten riskien kysyminen sekä tarvittaessa myös terveysneuvonta ovat äitiyshuollossa hyvin perusteltuja. Tutkimuksessa yli 20 prosenttia synnyttäjistä oli ennen raskautta ylipainoisia, ja heillä todettiin merkittävästi kohonneet riskit vastasyntyneen huonoille kuntopisteille (Apgarin pisteet) sekä joutumiselle tehohoitoon.

- Vastasyntyneen ongelmat olivat sitä suuremmat mitä korkeampi äidin paino oli. Jopa kuolleena syntymisen ja ensimmäisen elinviikon aikaisen kuoleman riskit kaksinkertaistuivat lihavien naisten raskauksissa normaalipainoisiin äiteihin verrattuna, kertoo Raatikainen.

Avioliitto parantaa raskauden ennustetta

Tutkimusaikana yli kolmasosa lapsista syntyi avioliiton ulkopuolella ja neljännes synnyttäjistä asui avoliitossa. Vaikka avoliitto on Suomessa yleinen, paransi avioliitto edelleen raskauden ennustetta. Avioliiton ulkopuolella syntyneillä lapsilla todettiin kohonneet ennenaikaisen syntymän, pienipainoisuuden ja tehohoitoon joutumisen riskit.

Myös äidin työttömyydellä oli yhteys vastasyntyneen pienipainoisuuteen, ja yhteys korostui kun molemmat vanhemmat olivat työttömiä.

Äitiyshuollon palvelut jätti käyttämättä vain prosentti synnyttäjistä. Näissä raskauksissa oli poikkeuksellisen korkeat ennenaikaisen synnytyksen, kuolleena syntymisen ja vastasyntyneen matalien Apgarin pisteiden riskit.

Synnytys teini-iässä on Suomessa kansainvälisesti verraten harvinaista.

- Alle 18-vuotiaiden synnyttäjien raskauden ennuste oli hyvä, ja heitä voidaan rohkaista tiedolla raskauden suotuisasta kulusta. Teini-ikäisten raskauksiin liittyvät ongelmat ovat siis enemmän sosiaalisia kuin biologisia.

Raskauden keskeytyksiin päätyneillä naisilla oli muita enemmän sosiaalisia ja terveyskäyttäytymiseen liittyviä riskejä.

Raatikaisen väitöskirja tarkastettiin tänään Kuopion yliopistossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.