Mainos

Väitös: Lapin ihmiset vesistökiistojen pelinappuloita

Paikalliset ihmiset ovat pohjoisen suurissa vesistötaisteluissa jääneet politiikkojen pelinappuloiden osaan. Väestö on kokenut sekä paineet Lapin vesistöjen rakentamiseksi että niiden suojelemiseksi etelästä tulleena pakkona. Huomenna Lapin yliopistossa tarkastettavan väitöskirjan mukaan erilaiset näkemykset Lapin luonnonvarojen hyväksikäytöstä ovat pohjoisessa jatkuvan ristiriidan aihe.

Kiista mm. Vuotoksen tekoaltaan rakentamisesta rassaa Lapin asukkaita

Vuotoksen altaan rakentamisesta on jatkunut jo muutaman vuosikymmenen. Tällä hetkellä allashanke on oikeudellisessa lupakäsittelyssä, mutta sitä ennen hallitukset vuosien varrella ovat joskus haudanneet altaan ikiajoiksi ja sitten taas nostaneet hankkeen esiin. Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Leena Suopajärven mukaan paikalliset ihmiset ovat joutuneet politiikkojen vuotostelun pelinappuloiksi. -Ei ole ollut mitään yhtenäistä linjaa valtiolla tai poliittisilla päätöksentekijöillä siitä, että miten Vuotoksen tekoaltaaseen suhtaudutaan. Politiikan arvosana Vuotoksen suhteen on huono, Suopajärvi sanoo.

Vuotos-aktiivi Annikki Tolppanen on sitä mieltä, että vesistötaisteluihin pitäisi saada pitävät rajat, joilla myös paikallinen etu, oli se sitten Suomen tai jonkun Lapin osan, otetaan huomioon. -Lakeja tulkittaisiin niin, että tosiaankin se alkuperäinen tarkoitus, mikä niillä on ollut toteutuisi, Tolppanen ehdottaa.

Paikalliset ihmiset ovat usein tunteneet itsensä neuvottomiksi, on kysymys sitten vesistöjen rakentajien tai niiden suojelijoiden kannoista.
-Päätökset tulevat jostakin muualta kuin heidän omasta kunnastaan tai lähipiiristään. Lapissahan on aika vahvaa tämä etelän puhe, että etelän herrat haluavat rakentaa Lapin joet ja etelän luonnonsuojelijat haluavat suojella Lapin joet ja mikä siinä sitten on paikallisen ihmisen rooli?
Ajattelen niin, että meitä on syrjitty aika rankasti, Tolppanen kertoo.

Vaikka sekä Lapin vesistöjen rakentajat että niiden suojelijat pitävät luontoa Lapin elämän ja elinkeinojen perustana eivät keskustelijoiden luontosuhteet kohtaa. Siksi pohjoisen luonnonvarojen käyttö ja luonnonsuojelu ovat Lapissa jatkuvan ristiriidan aihe.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.