Mainos

Väitös: Isät sivuroolissa neuvolassa

Isien mielestä he jäävät edelleen sivuosaan perheenlisäystä odotettaessa ja neuvolapalveluja järjestettäessä.

Isät haluaisivat esimerkiksi valmentautua omakohtaisesti synnytykseen vielä nykyistä paremmin keskustelujen avulla. He haluaisivat, että neuvolassa käsiteltäisiin heidän tunteitaan ja kokemuksiaan. Tämä käy ilmi kasvatustieteen maisteri, terveydenhuollon maisteri Helinä Mesiäislehto-Soukan tuoreesta väitöstutkimuksesta.

-Neuvolapalveluja tulee kehittää koko perheen huomioon ottavaksi, hän korostaa.

Myös vanhemmuuteen kasvaminen ja keskusteleminen aiheesta sekä parisuhteeseen liittyvät asiat ovat isille tärkeitä. Niin ikään isät kaipaavat neuvolapalveluiden yhteydessä vertaistukea eli keskustelua kokeneiden isien kanssa.

Mesiäislehto-Soukan tutkimuksessa isät kertoivat kokemuksistaan kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisen kerran silloin, kun lapset olivat kolmen kuukauden ikäisiä ja toisen kerran silloin kun lapset olivat kolmevuotiaita.

-Kokemistaan puutteista huolimatta isien jaettu kokemus kertoo suomalaisen isän arvostavan perhettään ja terveyspalveluja sekä tahtovan ponnistella perheen hyvinvoinnin edistämiseksi, tutkija tiivistää.

Oma lapsuuskoti muistuu mieleen

-Perheenlisäyksen yhteydessä isille palautuivat mieleen oman lapsuudenkodin muistot ja kokemukset, Mesiäislehto-Soukka kertoi. Jos kokemukset ovat olleet kovin kielteisiä, ne muistuvat tutkimuksen mukaan selkeästi mieleen oman perheenlisäyksen yhteydessä.

-Tämän vuoksi olisi hyvä, että myös näistä asioista keskusteltaisiin neuvolassa, tutkija toivoo.

Tutkimus osoittaa myös, että mahdollisen avioeron varalta olisi hyvä, jos neuvola voisi olla eräänlainen perhekeskus, jossa isät ja lapset voisivat tavata, jollei muutakaan paikkaa ole. Mesiäislehto-Soukan tutkimuksen aikana viidestätoista isästä erosi kaksi. Hän korostaa sitä, että oma isä on aina lapselle oma isä, vaikka perhekuviot muuttuvatkin. Tutkimuksessa oli mukana 15 isää Etelä-Pohjanmaalta. Kyseessä on laadullinen tutkimus.

Tutkijan mielestä perhekasvatus tulee lisätä peruskoulujen opetussuunnitelmiin ja sen sisältöä ja menetelmiä tulee kehittää. Mesiäislehto-Soukan väitöskirja Perheenlisäys isien kokemana - fenomenologinen tutkimus tarkastetaan huomenna Oulun yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.