Vain viidennes syömästämme kalasta on kotimaista – Kala-alan yrittäjä: "Suomessa kalankasvatusta jarrutellaan"

Kotimainen kalatuotanto ahtaalla 1:59

Tuontikala on syrjäyttänyt kotimaisen kalan suomalaisten lautasilta. Kun vielä 80-luvulla puolet syömästämme kalasta oli kotimaista, nyt sitä on enää vain viidennes.

Kalaneuvoksen toimitusjohtaja Veijo Hukkasen mukaan suurin syy tähän löytyy tiukoista säädöksistä.  

– Kalankasvatusluvat ovat Suomessa vähentyneet roimasti ja tuontikala on korvannus kotimaisen kalan. Meillä ei ole tarjota kotimaista kirjolohta, ei ole lupia, niitä kaivattaisiin. Muualla kovasti kasvatusta lisätään, mutta Suomessa jarrutellaan sitä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöneuvos Ville Salosen mukaan kynnys lähteä hakemaan lupia on kasvanut. 

– Hyvät paikat, jotka on laadittu maa- ja metsätalousministeriön sijainninohjaussuunnitelmaan sijaitsevat usein ulkomerellä. Tällöin laitosten on oltava suurempia ja kestävämpiä sekä myös kalliimpia. Tästä syystä kynnys lähteä hakemaan lupia voi kasvaa. 

Lue myös:

    Uusimmat