Mainos

Vain rankkasateet sammuttavat palavan Australian

Australiassa taistellaan edelleen metsäpaloja vastaan. Eilen voimakkaat tuulet alkoivat uudelleen levittää paloja. Ihmisten käyttäytyminen on kuitenkin muuttunut palojen jatkuessa - nyt koti jätetään helpommin, sillä oma henki halutaan säästää.

Kuun alkupuolella roihahtaneet maastopalot ovat vaatineet jo yli 200 kuolonuhria. Sadat australialaiset ovat jälleen joutuneet pakenemaan paloja. Kuolonuhrien lisäksi palot ovat aiheuttaneet valtavia tuhoja myös metsille ja niiden eläimistölle.

Toimittaja Sampo Karpo on Melbournessa, keskellä palojen tuhoamia alueita. Hänen mukaansa ihmiset luulivat pahimman olevan jo ohi.

- Eilen oli jälleen paha päivä. Metsä täällä ei ole ihan sellaista, kun kuivassa paikassa kuvittelisi, vaan se on todella tiheää ja palavaa materiaalia, siellä ei voi liikkua mitenkään. Siellä kytee paloja, koska niitä ei päästä sammuttamaan. Sieltä ne sitten ryöhähtää tuulen avulla, Karpo kertoo MTV:n Huomenta Suomelle.

Karpon mukaan palojen on ennustettu jatkuvan jopa kolme kuukautta. Ainoastaan rankkasade voi ne sammuttaa.

- Jos tämmöinen jatkuu, niin aika vähiin jää luonto, Karpo toteaa.

Tuhoista huolimatta maassa vallitsee kuitenkin vahva auttamisen tahto: viime viikolla poliisit keräsivät avustuksia liikennevaloissa ja myös paikalliset yritykset ovat kantaneet kortensa kekoon. Eilen maassa vietettiin kansallista surupäivää, ja muun muassa Britannian prinsessa Anne vierailu tuhoalueilla tapaamassa pelastusviranomaisia.

Tuhansia palomiehiä on hälytysvalmiudessa, sillä sääennusteiden mukaan tuulet saattavat voimistua viikon loppupuolella. Pahimmassa tapauksessa palojen pelätään jatkuvan vielä jopa kolme kuukautta ilman rankkoja sateita.

Katso Sampo Karpon haastattelu (Huomenta Suomi 24.02.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.