Mainos

Vain harva kunta korottaa verotustaan ensi vuonna – Pelkosenniemi nosti eniten

Poikkeuksellisen harva kunta korottaa verotustaan ensi vuonna. Kun veron korottajia oli viimeksi lähes sata, nyt päätöksen on tehnyt vain 45 kuntaa. Edellisen kerran korottajia oli näin vähän vuonna 2001, kerrotaan Kuntaliitosta.

Korkein kunnallisveroprosentti on ensi vuonna Savonlinnassa, 22,50 prosenttia ja alhaisin Kauniaisissa, 16,50 prosenttia. Ero korkeimman ja matalimman kunnallisveroprosentin välillä pysyy näin ensi vuonna ennallaan kuudessa prosenttiyksikössä.

Kunnallisverojen kiristykset kohdistuvat ensi vuonna lähinnä pienempiin kuntiin. Yli 50 000 asukkaan kaupungeista kunnallisveroprosenttiaan nostavat Vaasa, 0,50 prosenttiyksikköä ja Kouvola, 0,25 prosenttiyksikköä. Suurin korotus tehdään Pelkosenniemellä, 2,0 prosenttiyksikköä.

Kunnallisveroprosenttiaan laskevat Kitee, Luoto ja Luhanka. Näiden lisäksi veroprosentti laskee osalla kuntaliitoskunnissa asuvista. Kuntaliitosten vuoksi kuntia on ensi vuonna 313.

Keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 19,87, mikä merkitsee 0,04 prosenttiyksikön kasvua tästä vuodesta.

Kunnallisveroprosenttien korotus lisää kuntien verotuloja ensi vuonna noin 40 miljoonaa euroa. Yhteensä kunnallisvero- ja kiinteistöverotulojen korotukset tuottavat 69 miljoonaa euroa.

Veronkorotuksista huolimatta kuntien verotulojen ennustetaan vähenevän ensi vuonna, kun yhteisöveron korotettu jako-osuus poistuu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.