Mainos

Helsingin veroale vaikuttaa koko maahan – kunnallisveroprosentti alimmilleen vuosikymmeniin

Suomen keskimääräinen kunnallisveroprosentti laskee ensi vuonna ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen, kertoo Kuntaliitto. Laskun taustalla on se, että Helsingin veroprosentti laskee puolella prosenttiyksiköllä. Koko maan keskiarvo on 19,86 prosenttia.

Noin 700 000 asukasta maksaa ensi vuonna alhaisempaa kuntaveroa kuin tänä vuonna. Noin 420 000 asukkaalla veroprosentti taas nousee.

Kuusi kuntaa laskee veroprosenttiaan ja 52 nostaa sitä. Kuten väestömääristä voi päätellä, painottuvat korotukset pienempiin kuntiin.

Veroprosenttiaan laskevat Helsingin lisäksi Kustavi, Laitila, Maarianhamina, Pukkila ja Savonlinna. Suurimmat veroprosentin korottajat ovat Lahti, Nokia ja Kemi.

Yhdeksän kuntaa nostaa veroa prosenttiyksikön verran, mutta tyypillinen korotus on 0,5 prosenttiyksikköä. Täydellä prosenttiyksiköllä veroa korottavat Juva, Kannus, Karstula, Keuruu, Lapinlahti, Leppävirta, Parkano, Pielavesi ja Rautavaara.

Yli puolet kunnista perii kunnallisveroa 21 prosenttia tai yli.

Ero ääripäiden välillä 5,5 prosenttiyksikköä

– Veronkorotusten syynä ovat usein valtionosuuksien leikkaukset, jotka perustuvat hallituksen kilpailukykysopimuksen ja erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen ylimitoitettuihin säästöarvioihin, summasi Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Korkeimpia kunnallisveroprosentteja maksetaan ensi vuonna Jämijärvellä, Teuvalla ja Reisjärvellä, jossa vero on 22,5 prosenttia. Kauniainen on edelleen Suomen kuntien keskuudessa veroparatiisi 17 prosentin kunnallisverolla. Maakunnista Uusimaa tarjoaa alhaisimmat verot, keskimäärin 18,65 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla pulitetaan keskimäärin 21,72 prosenttia.

Kiinteistöveroja korotetaan yhteensä 53 kunnassa. Kiinteistöverokorotukset lisäävät kuntien verotuloja yhteensä vajaat 17 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna tapahtuu historiallinen muutos, kun koiravero poistuu koko maasta. Viimeisenä kuntana siitä luopuu Helsinki. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.