Vaimoaan kiväärillä päähän Lahdessa ampunut mies tuomittiin murhasta, oli juuri saanut tietää äidin hakeneen yhteisen lapsen yksinhuoltajuutta

Yksi ihminen ammuttiin Lahdessa keskellä päivää – silminnäkijä kertoo näkemästään paikan päällä 3:45
Video: Yksi kuoli ampumisessa Lahdessa sunnuntaina. Täällä rikos tapahtui.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut vaimonsa kerrostalon pihalla Lahdessa ampuneen miehen murhasta elinkautiseen vankeuteen. Mies ampui vaimoaan lokakuun alussa kiväärillä päähän teloitustyylisesti ammuttuaan tätä ensin reiteen.

Pariskunnan kaksivuotias lapsi oli yhteishuollossa, ja mies oli lähdössä hakemaan lasta äidiltä. Tällä kertaa mies kuitenkin otti kotoaan mukaansa kaksi asetta, koska kertoi olleensa voimakkaan tunnekuohun vallassa. Tunnekuohun syynä oli hänen aiemmin saamansa tieto, että vaimo oli hakenut lapsen yksinhuoltajuutta. Mies halusi tappaa vaimon.

Oikeudessa mies kertoi, että matkalla vaimon luo tunnekuohu kuitenkin laantui.

– Noin tunnin matkan aikana pahin tunnekuohu oli kuitenkin laantunut. Hän oli ennen Salonaukio 4:lle (murhapaikka) menoa käynyt ostamassa kaksi olutta ja juonut ne. Oluet olivat omalta osaltaan myös rauhoittaneet hänen hermojaan, eikä hän enää saavuttuaan Salonaukio 4:lle ollut ollut samankaltaisen tunnekuohun vallassa kuin oli kotoa lähtiessään ollut, käräjäoikeus on kirjannut hänen lausuntonsa.

Mies sanoi, että oli perille päästyään luopunut aiemmista aikeistaan ja päätti vain noutaa lapsensa ja lähteä ajamaan takaisin kotiinsa. Kun vaimo toi lapsen autolle, huomasi hän auton lattialla tyhjät oluttölkit ja alkoi sättiä miestä.

– Tämä sättiminen oli johtanut siihen, että miehen hermot olivat pettäneet täydellisesti ja hän oli ottanut aseen, ryhtynyt takaa-ajoon ja hieman myöhemmin tappanut (vaimon), miehen puolustus kertoi oikeudessa.

Oikeuden mukaan teko oli vakaasti harkittu

Syyttäjä katsoi, että tuomittu Kimmo Tapio Arvola, 53, teki puolisonsa surmaamista koskevan päätöksen jo kotoa lähtiessään. Hän oli myös syyttäjän mukaan jatkanut sitkeästi suunnitelman toteuttamista, vaikka olisi voinut aina viimeiseen laukaukseen asti luopua tappamisaikeistaan.

Mies ampui kaikkiaan kolme laukausta. Ensimmäinen laukaus meni ohi ja toinen osui naista alaraajaan. Kolmannen Arvola ampui kosketuslaukauksena vaimonsa päähän.

Oikeus ei pitänyt Arvolan selitystä hermojen pettämisestä uskottavana.

– Arvolan valmistautumistoimet sekä hänen toimensa tekohetkellä osoittavat, etteivät tapahtumat ole vain riistäytyneet Arvolan käsistä eikä tilanne ole muutenkaan ollut yllättävä tai odottamaton. Käräjäoikeus katsoo, että tappo on tehty vakaasti harkiten, tuomari katsoi.

Vakaan harkinnan lisäksi oikeus piti tekoa raakana ja julmana.

– Tässä tapauksessa lähietäisyydeltä tapahtunut ampuminen ja aseen lataaminen aina uudelleen ennen jokaista laukausta osoittaa tekijässään päättäväisyyttä ja kylmäverisyyttä. Vaimon pakaraan osunut luoti on aiheuttanut tälle varmuudella tuskia, mutta hänen välittömään kuolemaansa johtanut päähän ammuttu laukaus on seurannut noin kuuden sekunnin päästä ensimmäisestä osumasta.

Mies määrättiin muun muassa korvaamaan pariskunnan lapselle 15 000 euroa. Oikeuden mukaan kaksivuotias lapsi on otettu huostaan.

Lue myös:

    Uusimmat