Miestä syytetään vaimonsa ampumisesta kiväärillä – syyttäjä vaatii elinkautista murhasta

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on alkanut tänään oikeudenkäynti Lahdessa viime syksynä tapahtuneesta henkirikoksesta. Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta viisikymppiselle miehelle, jota syytetään vaimonsa murhasta.

Syyttäjän mukaan mies otti viime lokakuussa kotoaan mukaansa haulikon ja kiväärin ja ajoi naisen luo Lahteen. Matkalla hän joi kaksi olutta ja soitti yhdelle lapsistaan hyvästelypuhelun.

Lahteen saavuttuaan mies soitti vaimolleen, joka syyttäjän mukaan luuli miehen tulleen noutamaan pariskunnan yhteistä lasta luokseen. Ilta-Sanomien mukaan lapsi oli 2-vuotias.

Nainen ja lapsi tulivat sovitusti kerrostalon pihalle, missä miehen auto oli. Kohtaamistilanteessa nainen lähti syyttäjän mukaan juoksemaan pakoon. Haastehakemuksesta ei selviä, oliko hän aavistanut miehen aikeet tai nähnyt aseet. Mies lähti syyttäjän mukaan juoksemaan naisen perään ja latasi samalla kivääriään.

– Syytetty on puolisonsa saavutettuaan ryhtynyt ampumaan laukauksia kohti naista, tehden latausliikkeen ennen jokaista laukausta ja ampunut puolisoaan kohti kolme laukausta, joista kaksi viimeisintä noin kuuden sekunnin välein, haastehakemuksessa sanotaan.

Mies teki päätöksen tappamisesta jo paljon ennen tekoa, syyttäjä sanoo

Syyttäjän mukaan ensimmäinen laukaus meni ohi ja toinen osui naista reiteen. Kolmannen laukauksen mies ampui syyttäjän mukaan maassa maanneen tai istuneen vaimonsa päähän. Syyttäjän mukaan puolustuskyvyttömään uhriin kohdistunut viimeinen laukaus oli teloitustyylinen kosketuslaukaus.

Syyttäjän mukaan mies oli tehnyt päätöksen naisen tappamisesta jo paljon ennen tekoa.

– Hän on jatkanut sitkeästi suunnitelmansa toteuttamista, vaikka hän olisi voinut lukuisissa sen eri vaiheissa, aina viimeiseen ampumaansa laukaukseen asti, luopua tappamisaikeestaan.

Teon jälkeen mies soitti syyttäjän mukaan itse hätäkeskukseen ja kertoi tappaneensa vaimonsa.

STT ei ole vielä saanut syytetyn kirjallista vastausta. Etelä-Suomen Sanomien mukaan mies kiistää murhan, mutta myöntää teon tappona. Parilla oli ESS:n mukaan vireillä avioero ja riitaa lapsen huoltajuudesta.

Puolustuksen mukaan teon taustalla oli se, että nainen käytti puolisoaan taloudellisesti hyväksi. Mies oli puolustuksen mukaan velkaantunut ja asunto oli mennyt, ESS kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat