Vaimoa syytetään tapon yrityksestä – mies selvisi, vaikka haulikko teki kuuden sentin reiän ylävatsaan

Aselupien haltijoiden seulonta tiukentuu 1:46

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa puidaan tapausta, jossa naisen käsittelemä haulikko aiheutti lauettuaan naisen aviomiehelle hengenvaaran Parikkalassa viime vuoden elokuussa.

Video: Aselupien hankkijoiden seulonta on tiukentunut.

Haastehakemuksen perusteella on epäselvää, oliko teko tahallinen. Lähtökohtaisesti naiselle vaaditaan tuomiota tapon yrityksestä tai törkeästä pahoinpitelystä.

Syyttäjä on kuitenkin varannut myös mahdollisuuden vaatia tälle rangaistusta laittomasta uhkauksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta, siltä varalta, ettei naisen tarkoituksena ollut laukaista haulikkoa, vaan se oli lauennut huolimattomuuden tai muun varomattomuuden seurauksena.

Miehelle hyvin vakavat vammat

Noin kahden metrin etäisyydeltä tehdystä laukauksesta tuli miehelle vakavat vammat. Miehen ylävatsaan tuli 6 senttimetrin kokoinen reikä.

Miehen mahalaukku oli pullottanut ulos, ja mahan sisältöä oli tullut ulos reiästä. Mahalaukku itsessään oli revennyt ja vaurioitunut laajasti. Miehen maksan vasen lohko oli murskautunut pitkälti, palleaan oli tullut merkittäviä vaurioita ja haimaan oli tullut lieviä vaurioita. Miehen sydänpussi oli mennyt kuolioon.

Kaikki haulikon haulit olivat jääneet miehen kehon sisälle eri sisäelimiin ja suurten verisuonten ympärille.

Useita leikkauksia vaatinut hoito

Mies kuljetettiin helikopterilla hoitoon Joensuuhun.

– Vammat ovat olleet erittäin hengenvaarallisia, edellyttäneet useita leikkauksia ja niistä on jäänyt pysyviä haittoja, syyttäjän haastehakemuksessa lausutaan.

Haastehakemuksen perusteella tapauksen taustalla voi olla riitaa siitä, että mies oli käytellyt naisen haulikkoa ilman lupaa, mistä nainen ei pitänyt. Nainen oli kokenut ampuja ja ampuma-aseiden käsittelijä, joka oli metsästyksen lisäksi harrastanut kiekkoammuntaa kilpailutasolla. Nainen puhalsi tapahtumahetken jälkeen yli promillen tuloksen alkometriin.

Lue myös:

    Uusimmat