Vaikka ajokeli olisi huono, ei osa kuljettajista muuta ajotavassaan yhtään mitään

Tärkeimmät niksit talviautoiluun – paina mieleesi nämä kolme keskeisintä asiaa 9:22
Autoilija, nyt tarkkana! Videolla kerrotaan, millaisiin asioihin tulee talven myötä kiinnittää erityistä huomiota.

Suomen talveen kuuluvat kelivaihtelut vaikuttavat liikenneturvallisuuteen ja vakuutusyhtiön vahinkotilastoihin. Kaikkia huono ajokeli ei kuitenkaan hetkauta, mikä lisää riskejä.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastanneesta runsaasta tuhannesta suomalaisesta useampi kuin kuusi kymmenestä (63 %) kertoo varaavansa huonolla kelillä enemmän aikaa matkantekoon sekä reilusti yli puolet (58 %) sanoo hidastavansa ajonopeutta.

Vajaa kymmenesosa (9 %) kertoi, ettei huono ajokeli vaikuta omaan ajotapaan, ja liki yhtä moni (8 %) ilmoitti, ettei seuraa varoituksia huonosta ajokelistä median kautta tai muutenkaan.

– Liikennevahinkoja syntyy erityisesti talvisään taitekohdissa, jolloin monet tielläliikkujista eivät yleensä muuta riittävästi ajotapaansa kelin mukaan, kertoo LähiTapiolan tiedotteessa liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Alaviirin mukaan liikennevahinkoja sattuu erityisesti sellaisina päivinä, jolloin on satanut reilusti lunta tai on muuten vaikeat talviset ajokelit.

– Myös peräkkäisinä päivinä nollan tuntumassa sahaava lämpötila tai katkonainen lumisade voivat lisätä onnettomuuksien riskiä, Alaviiri sanoo ja peräänkuuluttaa autoilijoilta varautumista vaihtelevaan keliin.

Talvikelillä tilannenopeuteen sekä turvaväleihin on kiinnitettävä erityistä huomiota, ja tarpeettomat ohitukset tulee minimoida.

Lumisella ja jäisellä tiellä myös jarrutusmatkat ovat pidemmät. Talviaikaan pimeyskin osuu suurempien liikennemäärien ruuhka-aikoihin, ja lumentulon myötä syntyvät ajourat vaikuttavat ajamiseen sekä auton hallintaan, sillä äkillisestä kiihdyttämisestä tai jarruttamisesta voi olla seurauksena yllättävä nelipyöräluisu.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat