Vaihtoehtomedia julkaisi homoja solvaavan kirjoituksen koulukiusaamisen estämisen varjolla – kolmelle tuomio

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut kolme ihmistä sakkorangaistukseen homoja solvaavasta kirjoituksesta. Oikeuden mukaan he syyllistyivät kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. 

Kyse oli vuonna 2019 verkkojulkaisu Oikea Mediassa julkaistusta kirjoituksesta. Tuomion saivat vaihtoehtojulkaisun päätoimittaja, mielipidekirjoituksen kirjoittaja ja kirjoitusta Facebookissa jakanut ihminen.

Syyttäjän mukaan kirjoituksessa kuvattiin homoseksuaalista käyttäytymistä vastenmieliseksi, iljettäväksi sekä homoseksuaalisuutta vääristyneeksi ja luonnonvastaiseksi.

Syytetyt kiistivät syyllistyneensä asiassa rikokseen. Julkaisun päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkonen, 52, myönsi hyväksyneensä kirjoituksen julkaistavaksi, mutta kiisti sen olleen solvaava.

Syytetty: Heterosta poikkeava seksuaalinen suuntautuminen on "vääristymä"

Tuomion mukaan kaksi muuta syytettyä ovat sukulaisia. Kirjoittaja kertoi kuulleensa sukulaisensa lapsen kokemuksesta ja päättäneensä kirjoittaa siitä jutun. 

Kirjoittaja puolusti oikeudessa omaa mielipidettään siitä, että hänen mielestään heterosta poikkeava seksuaalinen suuntautuminen on "vääristymä".

Kirjoittajan sukulainen kertoi kirjoituksen perustuneen hänen lapsensa koulukiusaamiskokemukseen. Syytetyn mukaan lapsen koulussa oli "ulkomaalainen poika", joka oli ahdistellut muita luokan poikia seksuaalisesti. 

Hänen syytteensä perustui siihen, että hän oli jakanut kirjoitusta Facebookissa.

Ilmensi kielteistä suhtautumista

Oikeus katsoi, että kirjoituksessa käytetyt ilmaisut olivat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta ja halveksuntaa homoja kohtaan ja että siinä ylitettiin sananvapauden piiriin kuuluvat sallitut ilmaisukeinot.

– Syytteessä yksilöidyt osuudet tekstistä ovat olleet luonteeltaan homoseksuaaleja solvaavia, eivätkä ne ole liittyneet väitettyyn kirjoituksen tavoitteeseen eli koulukiusaamisen estämiseen, oikeus toteaa.

Koulukiusaamisen estämisen sijaan kirjoitus ilmensi oikeuden mukaan kielteistä suhtautumista seksuaalivähemmistöön.

Oikeus tuomitsi kaikki kolme sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeuden mukaan päätoimittaja ja kirjoituksen kirjoittaja asettivat yhdessä solvaavan kirjoituksen yleisön saataville, ja heidät tuomittiin kummatkin 50 päiväsakon rangaistukseen. Oikeus otti huomioon, että kirjoitus oli ollut yleisön saatavilla lähes neljä vuotta. Oikeus määräsi tuomitut hävittämään lainvastaisiksi katsotut lausumat.

Oikeuden mukaan lapsensa tarinasta kertonut ja kirjoituksen Facebookissa jakanut syytetty välitti kirjoituksen noin 250 henkilön saataville ainakin seitsemän tunnin ajaksi. Hänet tuomittiin 25 päiväsakon rangaistukseen.

Tuomio on annettu lokakuun alussa. Se on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat