Vaihtoehto kirpparille – myy vaatteesi vintagena

Lojuuko ullakollasi Kaisu Heikkilän leninki tai Karhun tennarit? Jos niille ei ole käyttöä, ainakin vintage-liikkeet ovat kiinnostuneita – ja valmiita maksamaan.

Menneiden vuosikymmenten asu-unelmat eivät ilmesty vintage-liikkeisiin tyhjästä, vaan liikkeet ostavat vaatteita myös sisään. Tavallinen ihminen voi tarjota ullakkonsa löytöjä kirpputorien lisäksi mahdollisesti tuottoisammin ja ilman myyntipöydän takana seisoskelua vintage-liikkeille.

 Aivan mitä tahansa putiikit eivät kuitenkaan kelpuuta, sillä vintage on nimenomaan laadukasta vuosikertaa. Vintage-vaatteet ovat usein hieman arkiasuja juhlavampia tai mittojen mukaan teetettyjä.

– Jos haluaa tietää, voisiko vaate mennä kaupaksi, kannattaa katsoa materiaaleja. Silkki- ja samettivaatteet ovat yleensä suosittuja, vinkataan helsinkiläisestä vintage-liike Ansasta.

– Arkivaatteet voivat olla vintagea lähinnä silloin, jos niissä on joku erityisjuttu – esimerkiksi todella hyvä kuosi. Siinä tilanteessa niitä voi myös muokata.

Myös merkistä tunnistaa vintagen. Ansasta kerrotaan, että perinteisistä suomalaisista merkeistä vaatteen hintaa nostavat esimerkiksi Kaisu Heikkilä, Kaunotar ja hieman uudempi Vuokko. Ne ovat edelleen arvossaan ja niitä kannattaa tarjota vintage-liikkeille, jos merkkivaate kaapin pohjalla ei itseä miellytä.

Kaikki vintage ei ole juhlavaa tai edes kovin vanhaa. Esimerkiksi turkulaisen Kätkö Vintagen valikoimissa on vaatteita myös 1990-luvulta.

– Vintageksi kelpuutetaan esimerkiksi Leen ja Leviksen farkut tai jotkut tennarit, Kätkö Vintagesta kerrotaan.

– Suomalaisista merkeistä Karhu on ollut kysyttyä ainakin miesten puolella.

Ota ajankohta huomioon

Kun lähtee tarjoamaan vaatteita vintage-liikeeseen, vuodenaika kannattaa ottaa huomioon. Usein liiketilat ovat pieniä, joten talven tullessa ei kannata tarjota kesävaatteita.

Eri vuosikymmenet ovat myös muodissa eri aikoina, mikä voi vaikuttaa vaatteiden kysyntään. Useista eri vintage-liikkeistä kerrotaan, että The Great Gatsby -kirjan pohjalta ohjatun uuden elokuvaversion myötä 1920–1930-lukujen muoti on noussut suureen suosioon.

– 20-luvun teemajuhlia on viikoittain, kerrotaan helsinkiläisestä vintage-liike Penny Lanesta.

50- ja 60-luvun vaatteet ovat vintage-liikkeiden kestohittejä. Nyt vielä uudemmillekin vaatteille on kysyntää:

– 90-lukukin on nousussa, todetaan Kätkö Vintagesta.

– Hyvät kuosit ja Bill Cosby-tyyppiset neuleet ovat olleet miesten puolella suosittuja.

Lue myös:

    Uusimmat