Vaihteleva kevätsää tuo taloyhtiöille lisätöitä – tarkista nämä asiat

Kiinteistöissä siirrytään keväisin lämmityskaudelta kesäkauteen. Haasteita kuitenkin aiheuttavat keväiset sään ja lämpötilan vaihtelut. Lue asiantuntijoiden vinkit siitä, mihin asioihin taloyhtiöissä kannattaa kiinnittää huomiota kesäkauteen siirryttäessä.

Ilmanvaihto ja lämmitys muodostavat jopa 70 prosenttia kiinteistön energiankulutuksesta. Kun lämmitysverkosto on tasapainossa ja ilmanvaihdon ilmamäärät säädettynä oikein, ei energiaa kulu hukkaan. Keväällä onkin syytä tarkastaa ilmanvaihdon ja lämmitysverkoston säädöt ja asetusarvot.

Hyvin huollettu automaatiojärjestelmä pitää asetukset kunnossa myös lämmitystarpeen vähentyessä. Silti esimerkiksi venttiilit ja lämmöntalteenotto on syytä tarkistaa, sillä vuotavina tai viallisina ne nostavat merkittävästi energiankulutusta.

Niissä kiinteistöissä, joissa on käytössä jäähdytysjärjestelmiä, siirrytään touko-kesäkuussa jäähdytyksen puolelle. Virhearvioitakin voi sattua.

– Usein huoltoyhtiö nostaa yhden huoneiston kylmäntunteen takia koko lämmitysverkoston lämpötilaa monta astetta ylöspäin. Jos verkosto on tasapainossa, ongelmat tulisi ratkaista huoneistossa ilman, että koko taloyhtiön energiankulutusta kasvatetaan. Jäähdytyskauden alkaessa kiinteistöjen omistajien on hyvä tarkastaa, että jäähdytyslaitteistojen vuosihuollot on suoritettu, neuvoo Caverionin huoltopäällikkö Ville Posti.

Huoltoyhtiön tuki on tärkeää

Pyydä huoltoyhtiöltä selvitys teknisten järjestelmien huolloista. Taloyhtiöt saavat nykyään käyttöönsä sähköisiä huoltokirjoja, joihin huoltoyhtiön voi velvoittaa täyttämään tehdyt huoltotoimet selkeästi näkyville.

Tarkista että ainakin seuraavat toimet on tehty:

1. Ilmanvaihdon ja lämmitysverkoston säätökäyrät sekä tuloilman asetusarvot pitää tarkastaa säännöllisesti. Esimerkiksi kesäkaudella patteriverkostoa ei pitäisi enää lämmittää.

2. Tarkasta, ovatko ilmastointikanavat ja suodattimet tarkastettu tukoksien varalta.

3. Varmista että mahdollisten jäähdytyslaitteistojen vuosihuollot ovat suoritettu.

4. Tarkasta, ettei ilmanvaihtokoneellisissa kiinteistöissä ole tukittu ilman poisto- tai tulokanavia. Tukkiminen sotkee suunniteltua ilmanvaihtoa ja huonontaa sisäolosuhteita.

5. Jos talven aikana huoneistojen lämpötiloissa on ollut eroja, voidaan seuraavalla talvikaudella koko lämmitysverkosto tasapainottaa uudestaan. Tällä toimenpiteellä voidaan hienosäätää huoneistokohtaisia lämpötilaeroja energianäkökulma huomioiden.

Poikkeavat sääolosuhteet vaikuttavat eniten kiinteistöjen taloteknisiin järjestelmiin sähkönsyötön kautta. Jos taloyhtiön sähköt katkeavat, silloin myös koneellinen ilmastointi ja verkostojen pumput pysähtyvät ja sisäolosuhteet kärsivät. Ohjaukset palautuvat automaatiossa normaaliin tilaan, kun sähköt palautuvat.

Miltä näyttää Unelmien koti? Katso:

LUE MYÖS:


(MTV LIFESTYLE – KAIKU HELSINKI)

Lue myös:

    Uusimmat