Näinkin voi käydä: Ethän unohda lämmitys- ja jäähdytyslaitteita samanaikaisesti päälle?

Syksy tuli kertaheitolla. Näillä toimenpiteillä varmistat, että kotisi on talvella sopivasti lämmin, energiatehokas ja terveellinen, asutpa sitten pien- tai kerrostalossa.

Kerrostalossa huoltoyhtiö huolehtii valtaosasta lämmitysjärjestelmiin liittyvistä toimenpiteistä, mutta asukkaallekin jää huolehtimista. Pientalossa asukkaan vastuulla on enemmänkin muistettavaa.

Ilmanvaihtokoneen perushuollon, kuten suodattimen vaihdon, sekä vuodenaikojen mukaan tarvittavat säädöt voi opetella huoltoammattilaisen avustuksella, mikäli laitteen ohjekirjan opastus tuntuu vaikealta.

Varo samanaikaista lämmitystä ja jäähdytystä

Patterien termostaattien toiminta on helppo testata itsekin ja vesikiertoisten pattereiden ilmauskin sujuu useimmilta. Samalla voi varmistaa, etteivät huonekalut tai verhot ole pattereiden edessä, jolloin lämpö ei pääse kiertämään huonetilaan eikä termostaattikaan säädy oikein.

– Pientaloasukkaat osaavat usein tehdä tarvittavat lämmityslaitteiden säädöt itse. Nyt on hyvä hetki myös tarkistaa, että esimerkiksi poltin tai kiertovesipumppu toimivat moitteetta. Jos ongelmia ilmenee, huollon saa nyt helpommin kuin kovilla pakkasilla, asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä toteaa.

– Lämmityskauden käynnistyessä riski yhtäaikaiseen lämmitykseen ja jäähdytykseen on olemassa, mikäli asunnon lämmitys- ja jäähdytyslaitteet ovat samanaikaisesti päällä. Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, sanoo Sami Seuna.

Lämmöntalteenotto varmasti päällä?

Tarkasta samalla, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on varmasti päällä. Energiataloudellisuutta merkittävästi parantava lämmöntalteenotto on vakiona 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, vanhemmissakin koneissa mallista riippuen.

Rivitaloissa ja kerrostalossakin on usein huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet, joissa on myös huomioitava lämmöntalteenoton kytkeminen päälle.

Ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttaa myös puhallinteho. Seunan mukaan sitä on mielekästä säätää tarpeen mukaan.

– Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikkapa kuivatetaan pyykkejä. Minimiteholle laite kannattaa säätää silloin, kun kotona ei olla.

Kausihuoltotyöt pähkinänkuoressa:

1. Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.

2. Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.

3. Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.

4. Ilmanvaihtoventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.

5. Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.

Lähde: Motiva 

Lue myös:

    Uusimmat