Koneellinen vai painovoimainen ilmanvaihto? Kiinteistöliitto: Tämä muoto aiheuttaa vähiten valitusta

Näin energiakriisi vaikuttaa taloyhtiöihin 6:52
Näin energiakriisi vaikuttaa taloyhtiöihin. Viiden jälkeen -ohjelman vieraana Kiinteistöliiton asiantuntija Juho Järvinen.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöt voisivat parantaa energiatehokkuuttaan jopa yllättävän pienellä vaivalla. Sen jäsenkyselyssä selvisi myös se, mihin ilmanvaihtomuotoon ollaan tyytyväisimpiä.

Kiinteistöliiton teettämän energia- ja ilmastokyselyn tulokset osoittavat, että moni taloyhtiö voisi tehostaa energiankäyttöään ja parantaa asumisolosuhteita ilman kalliita korjauksia.

Jo ilmanvaihdon puhdistus- ja säätötöillä, lämmitysverkoston perussäädöllä ja lämmityksen asetusarvojen säätämisellä energiatehokkuus saataisiin paremmalle tolalle.

– Kyselyn tulokset osoittavat, että taloyhtiöt voisivat melko pienillä toimenpiteillä saada näissä asioissa tuloksia aikaan, Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy kertoo tiedotteessa.

Talvisin ilmanlaatuongelmia

Kyselyyn vastanneista Kiinteistöliiton jäsenistä lähes 40 prosenttia koki, että taloyhtiön sisäilman laadussa talviaikaan on parannettavaa. Eniten harmia aiheuttivat kuivuus, vetoisuus ja tunkkaisuus. 

Lähes joka neljäs valitteli huoneilman lämpötilaa talvella. Liian korkeat ja asuntojen välillä vaihtelevat lämpötilat koettiin ongelmaksi.

Kesäajan ilmanlaatuongelmia valitti vajaat 30 prosenttia. Yleisimpiä harminaiheita olivat seisova ilma, tunkkaisuus ja kylpyhuoneen hidas kuivuminen suihkun jälkeen.

– Vastaajista ne, joiden taloyhtiössä oli koneellinen tulo-poisto-ilmanvaihto, pitivät sisäilman laatua sekä talvella että kesällä parempana kuin painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloyhtiöissä, Pylsy sanoo.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Katso myös: Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää.

Kuumuus vaivaa kesäisin

Melkein 70 prosenttia vastaajista koki, että asunnon lämpötila on kesäisin liian korkea.

Pylsyn mukaan asiaan olisi tärkeä pohtia ratkaisuja myös taloyhtiöissä, sillä ilmastonmuutoksen uskotaan lisäävän ja pahentavan hellejaksoja.

– On selvää, että kesäajan sisälämpötilojen hallintaan on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota. Taloyhtiön kannattaa tehdä suunnitelma siitä, miten tuleviin hellekesiin varaudutaan. Yksi keskeinen asia on pohtia periaatepäätöstä ja selkeää ohjeistusta asuntokohtaisten ilmalämpöpumppujen asentamisesta, Pylsy toteaa.

Kiinteistöliiton mielestä kesäisin kohoavat lämpötilat olisi hyvä huomioida osana kunnossapitosuunnitelmaa ja erilaisia korjaushankkeita aina ikkunaremonteista isoihin talotekniikkaremontteihin.

Taloyhtiöiden remontteja tehdään energiatehokkuus mielessä 8:02
Katso myös: Taloyhtiöiden remontteja tehdään energiatehokkuus mielessä.

Lähde: Kiinteistöliitto

Lue myös:

    Uusimmat